Εκδήλωση στην Αρτάκη με θέμα τις ανατροπές στην παιδεία

Την Τετάρτη 22/6 η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος της ΟΓΕ) πραγματοποίησε εκδήλωση στην Αρτάκη με θέμα τις ανατροπές στην παιδεία. Η κεντρική ομιλία έγινε από την πρόεδρο του ΔΣ Στέλλα Τσιτίνη,  οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε στον «κόφτη» ΕΕ, ΔΝΤ, συγκυβέρνησης τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και γι’ αυτό προσπαθούμε μέσα από συζητήσεις σαν και αυτή να φτιάξουμε μέτωπο ώστε να φέρουμε εμπόδια στα μέτρα που θέλουν να θέσουν σε ισχύ από Σεπτέμβρη, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να διεκδικήσουμε Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Με μια σειρά από νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Συγχρόνως χτυπάνε τα εργασιακά δικαιώματα  των εκπαιδευτικών. Περικόπτουν ώρες διδασκαλίας γιατί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά χωρίς διορισμούς εκπαιδευτικών. Περικόπτουν ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Και την ίδια στιγμή θέτουν προϋποθέσεις για την εγγραφή των παιδιών  δηλαδή βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας των γονιών, στοιχεία ότι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κάνουν την αρχή για να αποκλειστούν παιδιά από το ολοήμερο. Ήδη στην πρωινή ζώνη (7πμ με 8πμ) έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι μαθητές που και οι δύο γονείς τους εργάζονται!
Με τις ρυθμίσεις για περιορισμό των τμημάτων «ένταξης», υποχρεώνουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να παρακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα. Περικόπτουν δομές της Ειδικής Αγωγής.
Αυξάνουν τον κατώτερο αριθμό νηπίων για τη λειτουργία τους από 7 σε 14. Με την αύξηση του κατώτατου ορίου νηπίων, θα υπάρξουν πολλές συγχωνεύσεις  νηπιαγωγείων. Πετιούνται έξω από την εκπαίδευση χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις.
Όσο και να θέλουν να «κρυφτούν», αποκαλύπτονται από τις επιλογές τους !
Είναι ντροπή το 2016 με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για ολόπλευρη μόρφωση δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά, για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα, να υποβαθμίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, να τσακίζεται η ζωή μας, να γυρίζουμε χρόνια πίσω! Είναι ντροπή στην εποχή μας να πετούν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία νήπια και προνήπια και να διαχειρίζονται τα τεράστια κενά της εκπαίδευσης με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Είναι ντροπή κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίζει σαν «παιδοφυλακτήριο» το ολοήμερο σχολείο και να μη παίρνει στην πράξη κανένα μέτρο που να αναδεικνύει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Και μάλιστα προκλητικά η κυβέρνηση, μας «σερβίρει» αυτές τις ρυθμίσεις ως δήθεν προοδευτικές για να κρύψουν τον «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Για την ΟΓΕ το ολοήμερο σχολείο πρέπει να έχει κατάλληλη κατανομή  διδακτικών αντικειμένων και χρόνου ξεκούρασης για τους μαθητές. Να περιλαμβάνεται η σίτιση όλων των μαθητών. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα παιδαγωγικά κριτήρια για το περιεχόμενο του ολοήμερου.
Πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας για το σχολείο που έχουμε σήμερα ανάγκη, για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να συντονίσουμε τη δράση μας με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παλιών και νέων, προβάλλοντας τα δίκαια και ανικανοποίητα αιτήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου