H ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ

Την ετήσια πανήγυρη των προστατών και εφόρων της Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, εόρτασε η Πόλη της Νέας Αρτάκης του Δήμου Χαλκιδέων, με επίκεντρο τον Ενοριακό Ι. Ναό προς τιμήν τους, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.
            Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2016 το απόγευμα, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, με την συμμετοχή και πολλών Ιερέων, αλλά και πλήθους Λαού του Θεού, με επικεφαλής τους ευσεβείς Άρχοντές του.  
            Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 το πρωί, μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ενορία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Μαζί με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε δεκάδα Ιερέων, με προεξάρχοντα των Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, όπως και πλήθος ευσεβούς Λαού του Θεού, που προσήλθε και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Δημήτριος Πέτσας και κ. Βασίλειος Μιτζιφίρης, τους οποίους πλαισίωσαν και άλλοι Ιεροψάλτες της περιοχής, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 fm.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο αποστολικό έργο και την προς τον λαό προσφορά των Αγίων Αποστόλων.
Η πανήγυρη του Ιερού Ναού διοργανώθηκε με άριστο τρόπο, σεμνότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, χωρίς περιττές υπερβολές, από το δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού, στο οποίο προεδρεύει ο Αρχιμ. Στέφανος Καραμούζης, εκ των συνεργατών του Σεβασμωτάτου και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2016, μετά την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ενορία των Αγίων Αποστόλων Ν. Αρτάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναχώρησε για την Βόρειο Εύβοια, όπου επισκέφθηκε τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή «Ταξιάρχης» Ηλίων, όπου συνέφαγε το μεσημέρι και ομίλησε στους μικρούς Κατασκηνωτές της Α΄ Κατασκηνωτικής περιόδου με Αρχηγό τον Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ειδικότερα της Αρχιερατικής Περιφερείας Αιδηψού, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Λουτρών Αιδηψού, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος, στο οποίο κήρυξε και τον θείο λόγο, αναφερθείς στον βίο και την χριστιανική μαρτυρία των Αγίων Αναργύρων.
Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Αναργύρων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.
Τους Ύμνους έψαλλαν θαυμασιώτατα Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβ. Αργυρίου Στουραΐτη – Εφημερίου Πολιτικών, στο δεξιό Αναλόγιο και του κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου – Ιεροψάλτου Αγίου, στο αριστερό αναλόγιο, κατόπιν προσκλήσεως των καλλιφώνων και φιλόξενων Ιεροψαλτών της Ενορίας κ. Ευαγγέλου Καζάνη και κ. Βασιλείου Τυράκη.
Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 νωρίς το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό και τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινάκη αναχώρησε για το Άγιον Όρος, προσκεκλημένος της Ιεράς Κοινότητος, για να προεξάρχει στην πανήγυρη της Συνάξεως πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων.
 
ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα έλαβε χώρα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.
            Προς τον σκοπό της συμμετοχής στην Πανήγυρη αυτή της Νήσου Σκιάθου, μετέβησαν στο Νησί, εκπροσωπούντες τον απουσιάζοντα στο Άγιον Όρος Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο Πρωτοσύγκελλός του, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου και οι Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης – Προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος και Υπεύθυνος του Ιδιαίτερου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης - Εφημερίος του Ιερού Προσκηνύματος της Παναγίας Φανερώμενης της Ν. Αρτάκης, ενώ τους συνόδευσε και  ο κ. Ευάγγελος Κρητικός, υπάλληλος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Ιουλίου 2016 οι εκ Χαλκίδος πατέρες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου. Εκεί, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρας τους ενημέρωσε για τις Πολιτιστικές και Πνευματικές δραστηριότητες της Ιεράς Μονής.
Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο Κοιμητήριο του Νησιού όπου και τελέστηκε  Τρισάγιο υπέρ αναπάυσεως της ψυχής του μακαριστού Πρωθιερέως Ιωάννου Κωστάρα - εφημερίου του Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου Σκιάθου.
Κατόπιν, ο άγιος Πρωτοσύγκελλος και οι συνοδοί του μετέβησαν στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου, όπου τελέσθηκε Μικρά Αγρυπνία (Μέγας Εσπερινός και μέρος της Ακολουθίας του Όρθρου, μέχρι το Εωθινό Ευαγγέλιο)  για την Εορτή της Παναγίας Εικονιστρίας, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης, όποιος με πολύ όμορφο και γλυκό τρόπο παρουσίασε τις χάρες της Παναγίας μας μέσα από τα θαύματα της.
Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της χώρας, ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου ευρισκόταν και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, με την συλλειτουργία και άλλων Κληρικών της Νήσου, αλλά και παρεπιδήμων εξ  ετέρων Ι. Μητροπόλεων πατέρων, ενώ ο π. Θεοφύλακτος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, συλλειτουργούντος και του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Νήσου, Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Σταματά.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί ξένοι και μάλιστα από την αλλοδαπή και η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών, όπου η Παναγία φυλάσσεται όλο τον χρόνο. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.
            Όλες οι παραπάνω Εκδηλώσεις μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (97,7 FM).
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ-ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
            Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ανακοινώνεται ότι:
·           Κατά τον μήνα Ιούλιο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, κατά τις ώρες 4.00-5.00 μ.μ.
·           Κατά τον μήνα Αύγουστο θα λειτουργεί μόνο κάθε Δευτέρα, κατά τις ώρες 4.00-5.00 μ.μ., εκτός της Δευτέρας 15 Αυγούστου, οπότε θα παραμείνει κλειστό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου