Ψήφισμα φορέων για τους Ρητινοσυλλέκτες


Την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων της Εύβοιας για την ανάδειξη των χρόνιων και νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ρητινοκαλλιέργειας.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και συνυπογράφουν το παρόν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Ιστιαίας - Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου, Διρφύων - Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων  "Αλλάζουμε στην καρδιά της Ελλάδας" και "Συμφωνία για τη Στερεά", καθώς επίσης ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Ν. Εύβοιας.

Οι παρευρισκόμενοι συναξιολογώντας ότι:
  1. Η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της Ευβοϊκής Οικονομίας, που απασχολεί με άμεσο τρόπο 1500 οικογένειες.
  2. Στη Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια λαμβάνει χώρα το 87% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης.
  3. Η δραστηριότητα της ρητινοκαλλιέργειας έχει τεράστια συνεισφορά στην προστασία του δασικού πλούτου, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν, αγαπούν, εποπτεύουν και εν τέλει διαφυλάσσουν το δάσος, προλαμβάνοντας πλήθος δασικών πυρκαγιών ή κατασβένοντάς τες εν τη γενέσει τους.
  4. Οι ρητινοκαλλιεργητές λαμβάνουν μια ελάχιστη αποζημίωση για την προστασία που προσφέρουν στο δάσος, η οποία σε συνέχεια παλαιοτέρων μειώσεων, το 2017 υποδιπλασιάστηκε από τα 0,36€ σε μόλις 0,15€ ανά κιλό ρητίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για εργασία ενός ολόκληρου έτους από μια οικογένεια και την παραγωγή 10 τόνων ρητίνης, να δίδονται ως αποζημίωση μόλις 1500 ευρώ. Προσθέτοντας σε αυτό το ποσό την ομοίως πενιχρή τιμή πώλησης του προϊόντος, μια ρητινοπαραγωγός οικογένεια λαμβάνει εισόδημα μικρότερο των 5000 ευρώ, απομειουμένου, μάλιστα, από τα έξοδα λειτουργίας (εργαλεία, σακούλες κλπ).

Αποφασίζουν:

  1. Την υποβολή αιτήματος για άμεση συνάντηση των παρευρισκομένων με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Σωκράτη Φάμελλο προς έκθεση των προβλημάτων και εύρεση λύσεων που θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίσταται ο κλάδος.
  2. Τη διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 0,45€ ανά κιλό κατ' ελάχιστον, ήδη από τη φετινή παραγωγή.
  3. Τη διεκδίκηση από την Πολιτεία των υπεσχημένων αποζημιώσεων για το κεφάλαιο δένδρων χαλεπίου πεύκης που καταστράφηκε με την πυρκαγιά του 2016 στην περιοχή της Λίμνης.
  4. Την έκδοση σχετικού ψηφίσματος προς δημοσίευση και επίδοση στον αρμόδιο Υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου