Ο εορτασμός της Ημέρας της ΓυναίκαςΓΙΩΡΓΟΣ ΑΚΡΙΩΤΗΣ
Βουλευτές  ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΕύβοιαςΟ εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας είναι ασφαλώς χρήσιμος,  για να μας υπενθυμίζει ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και γίνονται, παρά τις νομικές ρυθμίσεις, και τις θεσμικές κατακτήσεις, η καταπίεση των γυναικών και η πατριαρχική δομή των κοινωνιών εξακολουθεί να ισχύει. Η σημερινή πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά μας υποχρεώνει να περάσουμε από τις γενικόλογες διακηρύξεις στις επεξεργασμένες δράσεις, ώστε οι θεσμικές κατακτήσεις για την Ισότητα να μην παραμείνουν κενό γράμμα αλλά να πάρουν σάρκα και οστά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Ως  βουλευτής της Αριστεράς,  δεν ξεχνώ ότι το γυναικείο κίνημα είναι ένα κίνημα αμφισβήτησης των σχέσεων εξουσίας, ένα κίνημα με ανατρεπτική δυναμική, κίνημα κοινωνικής αλλαγής.  

Αποτελεί καταγεγραμμένη ιστορική πραγματικότητα ότι διαχρονικά,  πρώτη η Αριστερά, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, αγκάλιασε και υιοθέτησε τα αιτήματα των γυναικών για εκπαίδευση, εργασία, για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση. Η Αριστερά είναι ο φυσικός σύμμαχος των γυναικών στους αγώνες τους, αντίθετα με τις δυνάμεις της συντήρησης που πολέμησαν – συχνά λυσσαλέα – τις γυναικείες διεκδικήσεις.


Ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης, χρειαζόμαστε ένα σαφές και συνολικό πρόγραμμα για τη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις πτυχές του δημόσιου χώρου. Να ολοκληρωθεί η τυπική αλλά κυρίως να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Θα πρέπει να επεξεργαζόμαστε κοινωνικές πολιτικές, να θέτουμε σε εφαρμογή προγράμματα για την εξάλειψη των διακρίσεων σε όλους τους τομείς της δημόσιας και της κοινωνικής ζωής, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην πολιτική, στη διαπλοκή των σχέσεων εξουσίας, στα κέντρα όπου εκπονούνται οι δημόσιες πολιτικές και λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για την καθημερινή μας ζωή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου