Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το αίτημα για εκλογές δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική του
Το αίτημα για εκλογές δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική του μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία του Eurogroup, δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει».
Αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και προσθέτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει την αξιοπιστία της μετά από εκλογές για να επαναδιαπραγματευθεί τα πλεονάσματα.
Δηλώνει δε βέβαιος ότι όταν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα τις κερδίσει, και συμπληρώνει πως «αυτήν τη στιγμή επιδιώκουμε να σχηματίσουμε τον ευρύτερο δυνατό κυβερνητικό συνασπισμό».
Επίσης εκφράζει τον φόβο ότι στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων η Ελλάδα θα είναι στην όπισθεν.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ερ.: Πώς βλέπετε το αποτέλεσμα του Eurogroup και τι προοπτικές διαμορφώνει;

Απ.: Είναι μια καταρχήν συμφωνία, δεν έχουμε τις πλήρεις λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ομολογεί, ότι φορτώνει επιπλέον βάρη τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τα ασθενέστερα στρώματα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων. Θα πρέπει να έχουμε όλοι υπ’ όψιν μας, ότι και η μέχρι στιγμής καθυστέρηση -μόνο από τον Νοέμβριο του 2016- έχει στοιχίσει πάνω από 12 δισ. στην ελληνική οικονομία και όλα αυτά είναι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ.: Το αίτημα για εκλογές εξάντλησε τη δυναμική του;

Απ.: Σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει για τον κυριότερο λόγο ότι αδυνατεί να εφαρμόσει την απαιτούμενη πολιτική. Ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και σε κάθε βήμα αυτής της κυβέρνησης έχουμε δει την αλλεργία της στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την αλλεργία της στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορείς για παράδειγμα να υπολογίζεις σε ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και ταυτόχρονα να μην κάνεις τίποτα για να προχωρήσουνε οι μεγάλες διαρθρωτικές αυτές αλλαγές.

Ερ.: Αντέχει η ελληνική οικονομία πλεονάσματα της τάξης του 3,5%;

Απ.: Δεν τα αντέχει γι΄ αυτό και το έχουμε κάνει προμετωπίδα του Προγράμματός μας. Θα πρέπει να κερδίσουμε σε αξιοπιστία και σε σταθερότητα για να μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε αυτά τα πλεονάσματα, που στραγγαλίζουν κάθε πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ερ.: Νομίζετε ότι ήλθε ο καιρός για να υπάρξει κάποια συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για κάποια βασικά θέματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική;

Απ.: Είμαι κατεξοχήν το πρόσωπο που πιστεύω στη συναίνεση και στη συνεννόηση, όμως θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες κοινές βάσεις. Για να συνεννοηθούμε στα θέματα της οικονομίας πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι καθοριστικός παράγοντας είναι ο ιδιωτικός τομέας. Όπως προανέφερα με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι αδύνατο. Επίσης, σε ό, τι αφορά την εξωτερική πολιτική χρειάζεται σοβαρότητα και όχι ευκαιριακές, λαϊκίστικες δηλώσεις.

Ερ.: Υπάρχει περιθώριο για προσέγγιση του κόμματός σας με στελέχη από το παλιό εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο;

Απ.: Πιστεύουμε ότι οι παλιοί διαχωρισμοί δεν έχουν θέση στη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή απαιτούμενο είναι να διαμορφωθεί το ευρύτερο δυνατό φιλοευρωπαϊκό, δημοκρατικό μέτωπο για να εξασφαλίσει τη φυσική θέση της Ελλάδας δηλαδή στην καρδιά της Ευρώπης.

Ερ.: Εφόσον κερδίσετε θα κάνετε κυβέρνηση ξανά με το ΠΑΣΟΚ;

Απ.: Θα κερδίσουμε σίγουρα. Το μόνο ζητούμενο είναι το πότε και όταν θα έρθει αυτή η στιγμή επιδιώκουμε να σχηματίσουμε τον ευρύτερο δυνατό κυβερνητικό συνασπισμό. Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε ένα παρελθόν συνεννόησης.

Ερ.: Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα «μπλοκάκια». Το κόμμα σας θα καταργήσει τις ρυθμίσεις που έχετε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες»;

Απ.: Τηρούμε αυτά που λέμε. Με τα «μπλοκάκια» οι σημερινές ρυθμίσεις καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες επαγγελματίες. Όταν κάτι είναι αδιέξοδο πρέπει να το αλλάξεις.

Ερ.: Καθώς το ασφαλιστικό θα έρχεται και θα επανέρχεται, νομίζετε ότι μπορεί η οικονομία στην παρούσα φάση να αντέξει το ύψος των συντάξεων ή ότι μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέες περικοπές;

Απ.: Υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα, ότι με τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό κόστος παρουσιάζεται πολύ υψηλό. Η μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη. Για να μην επανέλθει το πρόβλημα του ασφαλιστικού πρέπει να πετύχουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μόνο με το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Ερ.: Νομίζετε ότι το ενδεχόμενο του grexit έχει εκλείψει ή ότι μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο;

Απ.: Δεν θα ανησυχούσαμε και δεν θα απαιτούσαμε τόσο επιτακτικά την κυβερνητική αλλαγή, αν πιστεύαμε ότι ο κίνδυνος του grexit έχει εκλείψει.

Ερ.: Έχει ανοίξει η συζήτηση για τις διαφορετικές ταχύτητες στην ΕΕ. Σε ποιά ταχύτητα νομίζετε ότι βρίσκεται τώρα η Ελλάδα;

Απ.: Δυστυχώς, στην όπισθεν…

Ερ.: Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στα ανατολικά μας σύνορα μετά και το χτύπημα Τραμπ στη Συρία;

Απ.: Φυσικά και μας ανησυχούν. Είναι μία πολύ δύσκολη συγκυρία, έχουμε έναν περίεργο τριμερή πόλεμο, πλέον, στη Συρία, και πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί πολύ προσεκτικά διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου