Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Πορτογάλος Mario Centeno


Νέος πρόεδρος του Eurogroup o Πορτογάλος Mario Centeno

Ο πορτογάλος σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών Mario Centeno θα είναι ο διάδοχος τους Jeroen Dijsselbloem στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, με τη θητεία του να ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου του 2018, ενώ το πρώτο Eurogroup υπό την προεδρία του θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουρίου.
Ειδικότερα, μετά από δύο γύρους ψηφοφοριών στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, κατά τους οποίους αποκλείστηκαν διαδοχικά η Λετονή ΥΠΟΙΚ Dana Reizniece-Ozola και ο Σλοβάκος Peter Kazimir, ο πορτογάλος ΥΠΟΙΚ επικράτησε του Λουξεμβουργιανού Pierre Gramegna στην τελική φάση της διαδικασίας.
Ο 51χρονος οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ που θεωρούνταν εξαρχής ο επικρατέστερος υποψήφιος, είναι υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση συνεργασίας της Πορτογαλίας η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016 και αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Κομουνιστικό Κόμμα.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο M. Centeno ανέφερε ότι η προεδρία του θα εστιάσει στη επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών και γεωγραφικών «οικογενειών» της Ευρωζώνης, που εκπροσωπούνται στο eurogroup.

Συζητάμε ήδη το τρόπο που θα ολοκληρωθεί η Ευρωζώνη, ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Eurogoup, τονίζοντας ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να εστιάσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό.
Επιθυμούμε την οικονομική σταθερότητα και πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αυτό, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να φτιάξουμε μια Ευρωζώνη που θα είναι ανθεκτική και θα προσφέρει ασφάλεια στους τελικούς «μετόχους της», τους πολίτες. Δεν έχουμε έλλειψη ιδεών, αντιθέτως υπάρχουν πολλές που θα πρέπει να τις συνδυάσουμε και να καταλήξουμε στην εφαρμογή τους, είπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου