Δόση και 4η αξιολόγηση στο «μενού» του Eurogroup της Δευτέρας

Δόση και 4η αξιολόγηση στο «μενού» του Eurogroup της Δευτέρας
Το Eurogroup θα ενημερωθεί την Δευτέρα ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο μισό του Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup Working Group (EwG) επιβεβαίωσε στις 2 Μαρτίου ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί. Το ΔΣ του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της 4ης δόσης του προγράμματος αφού προηγηθούν οι εγκρίσεις από κάποια εθνικά κοινοβούλια.
Σημειώνεται ότι το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τα 5,7 δισ. προορίζεται για το μαξιλάρι ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η χώρα στα πλαίσια του σχεδίου για αυτόνομη έξοδο στις αγορές μετά το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση για τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης του Eurogroup της Δευτέρας, οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους υπουργούς οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης επανεξέτασης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο.
Επίσης, το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης «τις εξελίξεις του πληθωρισμού και της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην ευρωζώνη πριν από τις προσεχείς εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου