AΜΦΙΑΡΑΟΣ- ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

      
                           Προς τον Πρόεδρο της ΟΣΩ                                                                Κοιν. Δήμαρχον και Δ.Σ Δήμου Ωρωπού.                  Ωρωπός, 17 Μαρτίου 2018  
Αγαπητέ Γιώργο καλησπέρα.
Αφού σε ευχαριστήσω για την ενημέρωση επί ενεργειών του Συλλόγου για το Αμφιαράειο και  για τις προτάσεις σου, θα ήθελα να επισημάνω- όπως κι εσύ πολύ καλά γνωρίζεις- ότι προκειμένου να υλοποιηθούν οι σκοποί του Συλλόγου πρέπει πρωτίστως να κινητοποιηθούν όχι μόνο η τοπική κοινωνία του Δήμου Ωρωπού άλλά και πολλών άλλων δήμων και περιφερειών της χώρας.         
   Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αποδοχή και συστράτευση των πολιτών για τον σκοπό αυτό. Φοβούμαι ότι χωρίς την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, οποιαδήποτε πρωτοβουλία και εκδήλωση δεν θα καρποφορήσει. Κρίνεται, επομένως,αναγκαίο να χαραχθεί μια ενιαία στρατηγική που θα ιεραρχήσει τους στόχους και θα καταρτίσει πρόγραμμα ενεργειών, πρωτοβουλιών και άλλων δράσεων για καθορισμένη χρονική περίοδο.                         
     Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε σταδιακά, με μικρά και προσεκτικά βήματα προκειμένου να τεθούν γερά θεμέλια που να εξασφαλίσουν μακρά και καρποφόρα πορεία του Συλλογου, μέσα από σκληρή δουλειά, και συλλογική προσπάθεια πολλών, για πολλά χρόνια... Θεωρώ ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει , ο Σύλλογος, να αγκαλιάσει όλη την τοπική κοινωνία του Ωρωπού, με επικεφαλής  τον Δήμαρχο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες κοινωνικο-οικονομικές συγκυρίες, για την χρονική περίοδο από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι  Απρίλιο του 2019, καταθέτω τις ακόλουθες τρείς προτάσεις, με την πεποίθηση ότι είναι  σχετικά εύκολα υλοποιήσιμες και μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
1η πρόταση:
Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: Αμφιάραος-  Αμφιαράειο Ωρωπού.
Υπενθυμίζω την πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της περιφερειακής συμβούλου κυρίας Ιωάννας Στεργίου. Εκτιμώ ότι ο χώρος του Μουσείου της Ακροπόλεως (που έχει προταθεί) είναι κατάλληλος για τον σκοπό αυτό. Από την δική μου πλευρά προτείνω ως ομιλητές:
1. Την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου (γνωρίζω ότι είναι λάτρης του Αμφιαραείου).
2. Τον Ακαδημαϊκό και Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών   κύριο Βασίλειο Πετράκο ( κατεξοχήν γνώστη του Αμφιαραείου).
3. Τον Πλοίαρχο Ιατρό και Διευθυντή Εκπαίδευσης& Έρευνας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Δρ.  Αριστείδη Διαμαντή, ο οποίος μέσα από ένα ικανό αριθμό ελληνικών και διεθνών δημοσιεύσεων έχει τεκμηριωμένα αναδείξει τον Αμφιάραο  πρώτο ναυτικό γιατρό και ιδρυτή της Ναυτικής Ιατρικής.
4. Τους Εφόρους Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας.(Οι συγκεκριμένες περιφέρειες και όχι μόνο,  σχετίζονται με τον Αμφιάραο) και τέλος,
5. Άλλους ειδικούς επιστήμονες, με γνώση του αντικειμένου.
2η πρόταση:
Μερική  αναστήλωση- αποκατάσταση τμήματος, των διαζωμάτων του Αρχαίου Θεάτρου με  τη χρήση προϊόντων ξυλείας.
Με το σκεπτικό να αποδοθεί άμεσα σε χρήση το Αρχαίο Θέατρο του Αμφιαραείου, προτείνεται μια προσωρινή, ενδιάμεση λύση που δεν θα παραβλάπτει την επιδιωκόμενη τελικώς μόνιμη λύση. Πρόκειται δηλαδή για την μερική αναστήλωση,με ξυλεία, τμήματος των διαζωμάτων με σκοπό την δημιουργία οκτακοσίων ,τουλάχιστον, θέσεων για θεατές.                    
   Εκτιμάται, ότι οι ήδη υφιστάμενες μελέτες του χώρου του Αρχαίου θεάτρου επιτρέπουν μια τέτοια κατασκευή η οποία άλλωστε δεν θα επιφέρει ιδιαίτερη επιβάρυνση και φθορά στα σημεία εδράσεως της. Με τον τρόπο αυτό και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να παραδοθεί το Αρχαίο θέατρο του Αμφιαραείου κατά προτεραιότητα στη νεολαία της Ελλάδας, της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και στους πολίτες του Ωρωπού και όχι μόνο,για σκοπούς και δράσεις που αρμόζουν στον χώρο και την Ιστορία του.               
    Θα ήταν ευχής έργο (και είναι πραγματοποιήσιμο!) την Άνοιξη του 2019 να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι θεατρικοί και μουσικοί αγώνες της Νεολαίας της Ελλάδος και της Ευρώπης στο Αρχαίο θέατρο του Αμφιαραείου Ωρωπού, σε συνδυασμό και με άλλα εορταστικού χαρακτήρα δρώμενα που αρμόζουν και συνάδουν με το Ιερό του Αμφιάραου.

3η πρόταση:
Διοργάνωση ημερίδας με θέμα την Αρχαία Γραία.
Η Αρχαία Γραία είναι ένα θέμα ιδιαίτερου εθνικού και παγκόσμιου  ενδιαφέροντος.    Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα, διότι αναφέρεται στις ρίζες του έθνους μας, με πανθομολογούμενη επίδραση στον παγκόσμιο πολιτισμό. Εικάζεται ότι η Αρχαία Γραία ήκμασε σε μιά χρονική περίοδο αρκετών αιώνων πριν από τον Τρωϊκό Πόλεμο και χιλιετηρίδων πολύ πριν από την επινόηση και εμφάνιση του γραπτού λόγου.   
Η Αρχαία Γραία ή Γραής και οι κάτοικοί της Γραίοι ή Γραείς υμνήθηκαν από τον ποιητικό λόγο και τα Έπη. Κατοικοεδρεύει και λαθροβιοί στις σελίδες της μυθολογίας μας σε όλες  τις εκφάνσεις και παραλλαγές της, φανερώνεται μέσα στις μεγάλες εκστρατείες όπως π,χ. η Αργοναυτική εκστρατεία, και πολλές άλλες εκστρατείες της εποχής, σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο.   
          Η Αρχαία Γραία ανιχνεύεται και αναγνωρίζεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα σε κάθε σχεδόν γωνιά της γής, τα Αρχαία Ιερά, μέσα από ονομασίες, διασωθέντα  κείμενα ή θραύσματα  γραπτών κειμένων - ιδιαίτερα Λατίνων,  Αρχαίων Ελλήνων τραγικών ποιητών (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης) και άλλων συγγραφέων, μέσα από την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τις δοξασίες και πολλά άλλα που έχουν ή πιθανολογείται ότι έχουν την προέλευσή τους στην εποχή αυτή.
Ο Ηρακλής, ο Άδραστος  ο Οιδίποδας, ο Ετεοκλής, ο Πολυνίκης,  ο Άργος, ο Ορφέας, ο Άκτωρ, οι Διόσκουροι,ο Αμφιάραος, ο Ιάσων,  ο Μινύας ο Ασκληπιός, ο Πηλέας, ο Αυγείας, ο Προίτος, ο Μελάμπους, ο Τελαμών ο Σαλαμίνιος,ο Μόψος, ο Φάληρος, ο Μελέαγρος, ο Δευκαλίων, ο Θησέας, ο Ζήτης, ο Λαέρτης,ο Ναύπλιος,ο Φανός, ο Στάφυλος, ο Εργίνος, ο Βούτης, ο Ιφικλής ο Αθάμας, ο  Άδμητος είναι μερικοί από τους εκπροσώπους των Γραίων,ενώ στις γυναικείες μορφές δεσπόζουν  η Αταλάντη, η Εριφύλη, η Μήδεια, η Ιοκάστη, η Αντιγόνη, η Θέτιδα, η Υψιπύλη  κ.α.
                                                                                                                                                        Είναι γνωστό ότι οι Γραίοι είναι οι πρώτοι Έλληνες που αποίκισαν την Ιταλική Χερσόνησο. Οι ηρωϊκές και μυθικές αυτές μορφές προκάλεσαν τον θαυμασμό των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ποτέ δεν έπαψαν να αναφέρουν και να διακηρύσσουν ότι σ΄αυτούς, τους Graius, χρωστούσαν  τον πολιτισμό και την πνευματική τους ανέλιξη.                                                                                                                                             Οι Γραίοι είναι οι πρώτοι που ίδρυσαν αποικίες πέραν των ορίων της Ελλάδας και είναι αυτοί που κατέστησαν « Μέγα το της θαλάσσης Κράτος των Ελλήνων».                                                       
Ο  Ωρωπός και οι γύρω δήμοι έχουν, τεκμηριωμένα, το δικαίωμα να θεωρούν ότι η περιοχή τους ήταν τμήμα της Αρχαίας Γραίας. Το ποιά ήταν η Αρχαία Γραία και οι Γραίοι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο Ημερίδας με προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες, των οποίων οι εισηγήσεις θα στηριχθούν πάνω στα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και η ιστορική έρευνα εντός και εκτός Ελλάδος.                      Ως χώρος πραγματοποίησης της Ημερίδας  προτείνεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.                                                                                                                                            Ο χρόνος πραγματοποίησης της Ημερίδας αυτής  καθώς και η επιλογή ομιλητών ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής που τα μέλη της προτείνεται να προέρχονται από την Ακαδημία Αθηνών , το Υπουργείο Πολιτισμού , τις Φιλοσοφικές Σχολές  όλων των  Πανεπιστημίων της χώρας και άλλους ,σχετικούς με το αντικείμενο , φορείς και προσωπικότητες.                                                                                                               Προτείνεται επίσης να τεθεί  η ημερίδα αυτή υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Με τιμή,
Γεώργιος Χρ. Γιαμαρέλος
(τ. ιατρός Ε.Σ.Υ. ΔιευθυντήςΤμήματος Στοματικής και  Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Ιπποκράτειο Περ. Γεν. Νοσ. Αθηνών.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου