Πρόταση Ψηφίσματος για την αποκατάσταση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στη Λαμπούσα


Πρόταση ψηφίσματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε η παράταξη ενόψει της επόμενης συνεδρίασης στη Λαμία. Η πρόταση αφορά τις δέουσες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Λαμπούσα που βρίσκεται στην Εύβοια στο δρόμο Αλιβερίου - Αυλωναρίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Ακολουθεί το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΜΠΟΥΣΑ


Στην Εύβοια, στο δρόμο  Αλιβερίου - Αυλωναρίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου βρίσκεται το Μνημείο της Μάχης της Λαμπούσας.
Το μνημείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για την μάχη που έγινε την 3η Σεπτεμβρίου το 1944, αρχή του τέλους της Γερμανικής Κατοχής. Ο ΕΛΑΣ κατάφερε καίριο πλήγμα στους Γερμανούς κατακτητές εξοντώνοντας μια ολόκληρη γερμανική φάλαγγα, με μόνη απώλεια τον ήρωα πολυβολητή Βασίλη Μήτρου.

Το μνημείο στη Λαμπούσα υπάρχει για να θυμίζει τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων της Αντίστασης  κατά της βαρβαρότητας και της θηριωδίας του Φασισμού και Ναζισμού. Υπάρχει για να θυμίζει τη φλόγα της ελπίδας που έδωσαν οι μαχητές της Αντίστασης στον Λαό, ενωμένοι ενάντια στα κτηνώδη ένστικτα και «ιδανικά» που ήθελε να επιβάλλει με βία ο κατακτητής.


Η βεβήλωση του μνημείου - πέρα από τις υλικές ζημιές, που ευτυχώς είναι αναστρέψιμες, - από φασιστικές δυνάμεις που «σηκώνουν κεφάλι» σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, οικονομικής παρακμής και τεράστιας ανισοκατανομής του παραγόμενου πλούτου , πολιτικού λαϊκισμού και περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σκοπεύει να σβήσει από τη μνήμη του Λαού μας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικάά του:  Το πάθος για ειρήνη, ελευθερία και ανεξαρτησία. Την αποφασιστικότητα αντίστασης σε ότι περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας και τα ατομικά του δικαιώματα. Την καρτερικότητα και ελπίδα για τις «καλύτερες μέρες» που οραματίζεται και έχει ανάγκη.


Ως παράταξη ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο:

  1. Να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου.

  1. Να  καταδικάζει ενωτικά :
α) Τις ποταπές ενέργειες σπίλωσης της μνήμης των Ηρώων
β) Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που προτάσσει τη βία, σε οποιαδήποτε μορφή της, και τον βανδαλισμό ως κάτι το φυσικό.

  1. Να ενεργοποιήσει παλιότερη προσέγγιση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος.

  1. Σε συνεργασία με τους Αντιστασιακούς Φορείς της Περιοχής και το Δήμο να εξετάσει την δυνατότητα αγοράς και ίδρυσης Μουσείου της Αντίστασης σε διπλανό υπάρχον κτίριο

Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

ΛΑΜΙΑ 23/03/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου