"Γιουρούσι" απο μεταναστες στον Έβρο

Κατά κύματα περνούν στην Ελλάδα οι μετανάστες από τον Έβρο καθώς, ο Ερντογάν έδωσε καθώς φαίνεται το "ελευθέρας" για να πιέσει ξανά την Ευρωπαική Ένωση, μετά και από τα χθεσινά αποτελέσματα της επιτροπής που συνεδρίασε στο Στρασβούργο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορα από τον Έβρο. Μέσα σε μια μέρα πέρασαν το ποτάμι 400 άτομα, ενώ ακόμη 1.000 άτομα περιμένουν στην πλευρά της Τουρκίας.

Μόλις χθες μέχρι το μεσημέρι πέρασαν τα σύνορα 250 άτομα. Μάλιστα στα στοιχεία αυτά δεν καταγράφονται όλοι όσοι περνούν τα σύνορα καθώς πολλοί προωθούνται προς Θεσσαλονίκη. Με βάση τα ίδια στοιχεία την περασμένη Δευτέρα από τον Έβρο πέρασαν 400 άτομα και έτσι είναι περισσότεροι από 1.000 οι μετανάστες που πέρασαν το ποτάμι μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με το Associated Press ενώ πέρυσι τον Μάρτιο πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο 256 άτομα, φέτος τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.658 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα όσο ο καιρός καλυτερεύει οι ροές μεγαλώνουν. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι από το ποτάμι πέρασαν 586 άνθρωποι τον Φεβρουάριο, αριθμός που τριπλασιάστηκε τον Μάρτιο και ήδη μέσα στον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι από την πλευρά της Τουρκίας όπως σε κάθε άλλη περίπτωση οι έλεγχοι είναι έως ανύπαρκτοι και περιορίζονται μόνο σε άτομα που θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος Ερντογάν.
Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα παίζει ξανά το “χαρτί” των μεταναστών τόσο για να αυξήσει την πίεση προς την Ε.Ε., όσο όμως και προς την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, έχουμε και ανατροπή από το ΣτΕ
Ακόμη και ζήτημα για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας “βάζει” η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο. Σύμφωνα με την απόφαση οι μετανάστες που έρχονται στα ελληνικά νησιά και αιτούνται άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινούνται στην ελληνική επικράτεια.
Η Τουρκία αρνείται να πάρει πίσω στο έδαφός της μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική ενδοχώρα, δεν βρίσκονται δηλαδή στα νησιά, καθώς δεν δέχεται ότι αυτοί πέσαν στην ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία. Κάπως έτσι η όλη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας απειλείται να τιναχθεί στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου