Το «αιματοβαμμένο» υπερπλεόνασμα αφήνει χώρο για φοροελαφρύνσεις

Το «αιματοβαμμένο» υπερπλεόνασμα αφήνει χώρο για φοροελαφρύνσεις
Η υπερκάλυψη του στόχου 1,75% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 είναι δυνατό να φέρει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσα στο μέσο νοικοκυριό.
Οι φοροελαφρύνσεις αυτές μπορεί να ακουμπήσουν ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, δύο φόρους υψηλούς που βάζουν τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Με το πλεόνασμα στο 4,2% το οικονομικό επιτελείο διαρρέει ότι έχει περιθώρια ελιγμών. Ποια είναι τα σχέδια; Πρώτα απ’ όλα η μείωση συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Μάλιστα διαρρέεται ότι θα υπάρξει και γενναία μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.
Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι έχει περιθώριο να καταργήσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα ως 30.000 ευρώ τον χρόνο, μια μείωση που θα δώσει σημαντική ανάσα στο μέσο νοικοκυριό.
Μέσα στις υποσχέσεις και η μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα, του ΕΦΝΙΑ δηλαδή. Μάλιστα η υπόσχεση αυτή έρχεται την ώρα που αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες. Το οικονομικό επιτελείο και σε αυτή την περίπτωση διαρρέει ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ποσά ως 700 ευρώ.

Μέσα στο ίδιο πακέτο υπάρχει και η μείωση στο πρώτο κλιμάκιο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% που είναι σήμερα στο 20%, αλλά και στον εταιρικό συντελεστή από το 29% στο 26%.
Τα μέτρα αυτά, λέγεται μάλιστα ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, και η διαρροή που γίνεται αναφέρει ως χρόνο που θα ληφθούν το διάστημα 2019 – 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου