Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι.
Πάντοτε το καλοκαίρι δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες  ξεπερνούν τους 30-35 βαθμούς Κελσίου ή όταν παραμένουμε  πολλές ώρες στον ήλιο, τότε κινδυνεύουμε από θερμοπληξία. Τι θα  πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;  

Πρώτα απ’ όλα το  ντύσιμο θα  πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο  με ρούχα κατασκευασμένα   από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος, καθώς  και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Συνιστάται η  χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος από φυσικά υλικά με τέτοιο τρόπο που επιτρέπουν τον καλό αερισμό του κεφαλιού.
Συνιστάται  η χρήση μαύρων ή και  σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα UV400 ή 100% protection και το σήμα  τύπου CE. Τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά προστατεύουν  τα μάτια  από την έντονη ακτινοβολία  ή την αντανάκλαση του ηλίου.
Επιπλέον, είναι αναγκαία η  αποφυγή   η έκθεση στον ήλιο και  η παραμονή  σε σκιερά – δροσερά μέρη.
Ακόμη,  συνιστάται η αποφυγή  των  χώρων,  όπου επικρατεί συνωστισμός και να μην πραγματοποιούνται  βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε  μέρη  με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Καλό είναι να μην ασκηθεί  κανείς με  τρέξιμο    πολύ ώρα στον ήλιο.

Παράλληλα,  να γίνονται  πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να τοποθετηθεί κάποιο υγρό πανί στο κεφάλι και στο λαιμό.
Με τη ζέστη θα πρέπει να λαμβάνονται  άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη,  τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών  στον οργανισμό.
Συνιστάται και  η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται  μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα δίνοντας  έμφαση στα φρούτα – λαχανικά . Με τη ζέστη θα πρέπει να περιορίζεται  η λήψη  λιπαρών τροφών.
Κατά  τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.
Τα   άτομα που πάσχουν  από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.), θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα γιατρό τους σχετικά με την  εφαρμογή ειδικών οδηγιών  για την περίπτωσή τους.
Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει  να συμβουλευτούν το γιατρό τους, αν δύναται να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου