Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Η Αγία Ελένη μητέρα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου μετά από επίπονες εργασίες ανακάλυψε το Τίμιο Σταυρό που μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα.
Την ημέρα αυτή εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους.
Λόγω των θαυμάτων που επιτελούνταν χάρη στον Τίμιο Σταυρό οι Πέρσες τον θεώρησαν μαγικό και γι’ αυτό τον φύλασσαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα!

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
Η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία. Σήμερα σώζονται αρκετά τεμάχια του Τιμίου Σταυρού. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες .Βοήθεια μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου