120 δόσεις: Ερχονται κατασχέσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία

120 δόσεις: Ερχονται κατασχέσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία - Κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων
Οι κόφτες στην ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το χρονικό περιθώριο μέχρι Ιούνιο ή Αύγουστο που θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εχουν έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως αποτέλεσμα οι διατάξεις της ρύθμισης κάθε μέρα αλλάζουν και εξετάζεται σοβαρά να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που χρωστούν εισφορές εργαζομένων.
Σε ότι αφορά τον νέο νόμο Κατσέλη οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει ακόμα και αύριο προκειμένου να υπάρχει χρόνος για την ψήφισή του και ο Ευ. Τσακαλώτος να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένο τον νόμο.

Πάντως σε έως 120 δόσεις θα μπορούν να αποπληρωθούν οφειλές άνω των 6.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ για αγρότες άνω των 3.600 ευρώ.
Οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με νέα οφειλή κάτω των 6.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις, με την ελάχιστη να ανέρχεται στα 50 ευρώ.
Αντίστοιχα οι αγρότες με νέες οφειλές κάτω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.
Για τον επανυπολογισμό των οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ για το πραγματικό τους εισόδημα από το 2002- 2016.
Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγεί εθελοντικά σε σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, το οποίο θα “κουμπώνει” με το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% και θα οδηγεί σε συνολική απομείωση της οφειλής ακόμη και κατά 70%. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το «κούρεμα» των προσαυξήσεων να φτάνει και το 100% σε εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής.
Ο επανυπολογισμός
Ο επανυπολογισμός των εισφορών για όσους είναι βιώσιμοι θα γίνει ως εξής:
Οσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί πριν το 2002 δεν θα επανυπολογιστούν θα διαχωριστούν σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις.
Η βασική θα παραμείνει ως έχει. Θα κουρευτούν κατά 85% οι προσαυξήσεις.
Οσες έχουν δημιουργηθεί από 2002- 2016 θα διαχωριστούν επίσης σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις.
Το βασικό ποσό θα επανυπολογιστεί με βάση το ετήσιο πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του ωφελούμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Η πραγματική οφειλή θα κουρευτεί πάνω από 50%, ενώ το κούρεμα στις προσαυξήσεις θα φτάνει το 85%. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για το πραγματικό εισόδημα του οφειλέτη, τότε η οφειλή θα επανυπολογίζεται με βάση την ελάχιστη εισφορά.
Οσες έχουν δημιουργηθεί το 2017 και το 2018 θα διαχωρίζεται επίσης σε κύρια οφειλή και προσαυξήσεις, η βασική οφειλή δεν θα επανυολογιστεί, καθώς ήδη είναι με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Κούρεμα 85% θα υπάρξει στις προσαυξήσεις.
Τα ποσά θα προστεθούν και θα δημιουργήσουν τη νέα βασική οφειλή, η οποία θα μπορούννα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις.
Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται και οφειλές στο ΕΤΕΑΕΠ από απλήρωτες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.
Για όσους όμως έχουν κλείσει την επιχείρηση τους θα υπάρχει «κόφτης» στο ύψος της οφειλής στα 50.000 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό.
Εάν κάποιος για παράδειγμα οφείλει σήμερα 120.000 ευρώ εισφορές με προσαυξήσεις, μετά τον επανυπολογισμό θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση μόνο εφόσον η οφειλή του πέσει κάτω από 50.000 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα τόσο των αρχικών εισφορών όσο και των προσαυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου