Φωτιές ανάβει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ο Πειραιάς - «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μώραλης

Φωτιές ανάβει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ο Πειραιάς - «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μώραλης
Σάλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επρόκειτο στην σημερινή του συνεδρίαση, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε, να κηρύξει το μεγαλύτερο μέρος του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο.
Πιο συγκεκριμένα, η τοπική κοινότητα και οι φορείς φαίνεται πως παρουσιάζουν έντονη αποστροφή στο ενδεχόμενο που τέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με τίτλο «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».


Διαφωνεί κάθετα ο Δήμαρχος Πειραιά
Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στο εν λόγω ενδεχόμενο ενώ επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι στα μέσα Δεκεμβρίου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη είχαν αποστείλει έγγραφο με το οποίο αιτιολογούσαν με μια σειρά επιχειρημάτων για ποιους λόγους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος τελικά κανείς δεν τους κάλεσε για διαβούλευση.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Αιφνιδιαστικά και τυχαία ενημερώθηκα την Παρασκευή το βράδυ πως θα συζητηθεί το ζήτημα την Τρίτη».
Σημειώνεται μάλιστα πως στο έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε ως απάντηση σε έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος με την κήρυξη της περιοχής του ως αρχαιολογικός χώρος και η παρέμβαση που προτείνεται είναι καίρια και ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, καθόσον η υλοποίηση της σε πλήρη εφαρμογή του νόμου θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χωρίς εξαντλητική διερεύνηση».
Υπογράμμισε, δε, πως το ΚΑΣ δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο του χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην πόλη και την αναπτυξιακή της πορεία.
ΥΠΠΟ: Κανένα εμπόδιο στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ
«Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία».
Αυτό αναφέρει, μετά το μπαράζ αντιδράσεων το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του, με την οποία παράλληλα ενημερώνει ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του.
Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Αναβολή του ΚΑΣ
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ
Ενημέρωση σχετικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά
Αναφορικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει για τα ακόλουθα:

α. Σύμφωνα με την απόφαση της 78ης/19.2.2019 συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εναρμονιστεί με τυχόν παρατηρήσεις τους.
β. Δεδομένου ότι το master plan συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, κατά τον Ν. 3028/2002, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.
γ. Το master plan του ΟΛΠ σχετίζεται με χώρους που περιέχουν αρχαιότητες στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαλαμίνα έχει οριοθετηθεί στο παρελθόν (Αμπελάκια - Κυνόσουρα), ενώ η κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων.
δ. Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμμάτισε την εξέταση στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Μαρτίου 2019 τόσο του master plan του ΟΛΠ όσο και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, η οποία έχει καταρτιστεί από τις υπηρεσίες του.
ε. Η εν λόγω πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης έχει γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς από τον Οκτώβριο 2018, ενώ η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάλεσε σε συνάντηση τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία προσήλθε μόνο ο ΟΛΠ.
στ. Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά.
ζ. Πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
η. Η ίδια διαδικασία εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση της χωρικής ρύθμισης και της πρότασης κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στην περίπτωση του Ελληνικού. Με αυτή τη διαδικασία όχι μόνο δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στην επένδυση του Ελληνικού, παρά τον μεγάλο θόρυβο που είχε αναίτια προκληθεί, αντίθετα η τήρηση του νόμου τη θωράκισε θεσμικά.
θ. Υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά ότι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα.
ι. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου