Απαντήσεις ζήτησε η υποψήφια δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων Έλενα Βάκα για τα πλημμυρικά φαινόμενα σε Δοκό, Αγία Ελεούσα και Λιανή Άμμο


Την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές Δοκός, Αγία Ελεούσα και Λιανή Άμμο, επισήμανε κατά την τοποθέτηση της στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων, η ανεξάρτητη υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε», Έλενα Βάκα.
«Είναι πραγματικά δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.  Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν κατεστραμμένες τις περιουσίες τους. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και καθημερινά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Κινδυνεύει η υγεία τους από τους υπερχειλισμένους βόθρους και φρεάτια, από τα κουνούπια και την υγρασία. Δεν μπορώ να διανοηθώ πραγματικά, όλοι όσοι έχουν πλημμυρισμένα σπίτια, πώς μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους. Και δεν είναι μόνο το πλήγμα το ουσιαστικό, το οικονομικό και της καθημερινότητας τους. Είναι κι ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από τη Δημοτική Αρχή.» είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια Δήμαρχος και υπογράμμισε ότι δεν την καλύπτουν οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή: «Προσωπικά δεν μένω ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που δόθηκαν, γιατί δεν έχουμε κανέναν σαφή σχεδιασμό και κανένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λυθεί το υφιστάμενο πρόβλημα, πότε δηλαδή θα έχουμε την άντληση των υδάτων, πότε θα κατέβει η στάθμη του νερού. Έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας. Οι κάτοικοι μας είπαν ότι σας ενημέρωσαν 23 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου κηρύχθηκε η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε 27 Μαρτίου κι αρχίσατε έργο χθες, σήμερα. Να μας πείτε γιατί κάνατε τόσο καιρό, ένα μήνα και;»
Συνεχίζοντας η Έλενα Βάκα επισήμανε: «Πρώτον, το έργο αυτό γνωρίζατε από την πρώτη στιγμή ότι έπρεπε να γίνει διασύνδεση των αγωγών και έπρεπε να το είχατε ξεκινήσει άμεσα. Δεύτερον, δεν μπορείτε να μας λέτε ότι μπήκαμε να ανοίξουμε τα φρεάτια και τις αμπολές και μας σταμάτησε η αστυνομία. Υπάρχει κι ο εισαγγελέας να απευθυνθούμε, να του εξηγήσουμε το πρόβλημα, να λυθεί και να ανοίξουμε τις αμπολές. Το πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μια-δυο αντλίες 3 με 4 ίντσες να τραβάνε νερό. Δεν είναι παρέμβαση αυτή. Ο κόσμος έχει το πρόβλημα του και θέλει να ενημερωθεί συγκεκριμένα.»

Η υποψήφια Δήμαρχος τόνισε την ανικανότητα και την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων: «Δεν μπορούν άνθρωποι που είναι αρμόδιοι στο Δήμο να λένε τι θέλετε να σας κάνω εγώ και να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Αυτά μας τα είπαν οι κάτοικοι, δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Δεν μπορείτε να μας λέτε ότι απευθυνθήκαμε στο ΙΓΜΕ και μας πρότεινε το ένα και το άλλο το Πανεπιστήμιο. Από την πρώτη κιόλας μέρα που κηρύχθηκε η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπρεπε να έχετε πάει στα Υπουργεία και να σας πουν ακριβώς οι ειδικοί πως θα λύσουμε το πρόβλημα, να τεθεί κι ο κρατικός μηχανισμός προ των ευθυνών του. Ο χρόνος δράσης στις περιπτώσεις που μια περιοχή αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα και κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι πάρα πολύ σημαντικός.»
Επίσης, η Έλενα Βάκα ζήτησε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν: «Κι εγώ σας ρωτώ: Ξεκινήσατε ένα έργο τώρα και περάσατε όλες αυτές τις διαδικασίες που μας λέτε ότι περάσατε, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου; Είναι δυνατόν να έχουμε αναθέσει ένα έργο 450.000€, το οποίο σημειωτέον ήρθε σήμερα ως έκτακτο στην επιτροπή, και να μας λέτε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τελειώσει αυτό το έργο; Αυτό θέλουν να γνωρίζουν οι άνθρωποι. Και θα κριθεί εάν το αποτέλεσμα που θα δώσει θα είναι το δόκιμο ή όχι. Και για να μην πω για τις μακροπρόθεσμες ενέργειες, θα έπρεπε να έχετε ήδη συγκαλέσει ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την αποστραγγιστική μελέτη αλλά δεν είναι της παρούσης. Όπως είπαν οι κάτοικοι θέλουν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα κι όχι να ανατρέξουμε πίσω και να δούμε τι θα κάναμε και ποιος φταίει.»
«Ως Δημοτικός συνδυασμός προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Προτείναμε κάποιες λύσεις, μάλιστα μια εκ των οποίων είναι και αυτή που εφαρμόζεται και τώρα, η διασύνδεση των αγωγών. Έχουμε παράλληλα προβεί και σε κάποιες ενέργειες. Υποβάλαμε ένα αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή των πληγεισών ιδιοκτησιών από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 και μια αίτηση στη ΔΕΥΑΧ για την απαλλαγή τους από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο σήμερα, αλλά πιστεύαμε ότι οφείλαμε να το κάνουμε άμεσα και θα δώσω και στο Προεδρείο τις συγκεκριμένες επιστολές.» είπε η υποψήφια Δήμαρχος και καταλήγοντας στην τοποθέτησή της υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις άμεσα: «Αυτό θέλουν από εμάς και δεν είναι ούτε θέμα εντυπωσιασμού ούτε τίποτα. Είναι θέμα υπευθυνότητας απέναντι τους. Εμείς δηλώνουμε παρόντες και από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, να συνεργαστούμε με τη Δημοτική αρχή και να πράξουμε ότι μας αναλογεί. Το θέμα είναι να γυρίσουν οι κάτοικοι σήμερα στα σπίτια τους με απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την αγωνία τους και την αγανάκτησή τους.»

#allazoume2019 #elenavaka

Facebook: allazoume2019
Instagram: allazoume2019
Twitter: allazoume2019

Youtube: allazoume2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου