Ζωή Λιβανίου: «Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα»Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, δήλωσε:
«Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας ως η ημέρα της γυναίκας. Στην πραγματικότητα είναι η ημέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις γυναίκες που έκαναν την πρώτη απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα εργασιακά δικαιώματα και ίσες αμοιβές για την ίδια εργασία με τους άνδρες. Η απεργία εκείνη στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού στην Νέα Υόρκη, το 1857, πνίγηκε στο αίμα και τη βία. Σήμερα, δεκαέξι δεκαετίες μετά, τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών, των εργαζομένων γενικότερα, αμφισβητούνται και πάλι από την παγκόσμια επικράτηση συντηρητικών και φιλελεύθερων δυνάμεων που επιμένουν παρά τα διδάγματα της ιστορίας ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται. Στη χώρα μας τα εργασιακά δικαιώματα αμφισβητήθηκαν έντονα την περίοδο 2010 – 2014, όταν και έγινε η μεγάλη προσπάθεια εσπευσμένης αναστολής ή κατάργησης των βασικών κατακτήσεων της ελληνικής κοινωνίας της Μεταπολίτευσης.
Η μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης και επέκτασης  των εργασιακών δικαιωμάτων από το 2015 και εξής δεν αρκεί να μας καθησυχάσει. Οι περιπτώσεις εργοδοτικών αυθαιρεσιών, τα φαινόμενα εργασιακής βίας, οι καταχρηστικές απαιτήσεις σε χώρους εργασίας, η φιλοσοφία ότι ο εργοδότης κάνει χάρη στον εργαζόμενο προσφέροντάς του δουλειά έστω και με εξευτελιστικές αποδοχές, οι περιπτώσεις σωματικής βίας και εκβιασμών σε βάρος εργαζομένων στις διανομές, οι απαράδεκτες προτροπές και η προκλητική αιτιολόγηση τους σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ που απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα, η σεξουαλική εκμετάλλευση και βία που δεν έχει εκλείψει από τους χώρους εργασίας κάνει την φετινή επέτειο πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η ισότητα των φύλων, ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, η προστασία των εργαζομένων, δεν είναι διατάξεις νόμου που ισχύουν άπαξ και εγκριθούν από το νομοθετικό σώμα. Είναι στάση ζωής και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, συμμετοχή και αλληλεγγύη ώστε η κάθε γυναίκα, ο κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος απέναντι σε ότι αντιμετωπίζει στο χώρο εργασίας του. Οφείλουμε όλοι και όλες να ενώνουμε τη φωνή μας, να ενώνουμε τη δύναμή μας απέναντι σε όποιον και με οποιαδήποτε δικαιολογία στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας, στρέφεται ενάντια στην αξιοπρέπειά μας».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου