Αρνάκι η κατσικάκι ; Ότι και να επιλέξεις για το Πάσχα διάβασε πριν επιλέξεις


Αγορά του οβελία (αρνί ή κατσίκι) το Πάσχα
Πάσχα χωρίς αρνί και κόκκινα αυγά δεν γίνεται. Πολλοί όμως θα προτιμήσουν το κατσίκι. Σε τι όμως διαφέρουν;

Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και γίνεται καλύτερα στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ’ την ουρά. στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες ίσιες και σκληρές.
Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.

Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό». Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.
Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στο λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα.
Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες, αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.
Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται.
Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες –18ο C.
Τέλος, πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και την συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου