Εθνικές εκλογές 2019: Αγκάθι η νέα ηγεσία

Εθνικές εκλογές 2019: Αγκάθι η νέα ηγεσία - Στον Π. Παυλόπουλο το μπαλάκι
Ισχυρές πιέσεις δέχεται τα τελευταία 24ωρα η Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς είναι αυτή που καλείται να επικυρώσει ή να ακυρώσει τους νέους ανώτατους δικαστές.
Κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση δεν υποχωρούν από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους κι ως εκ τούτου η «καυτή πατάτα» των νέων δικαστών βρίσκεται στα χέρια του Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση των νέων δικαστών. Ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την «γνωμοδότηση» της Βουλής για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτατες Αρχές, μετά τις 30 Ιουνίου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει την θεσμική και Συνταγματική νομιμότητα για να προχωρήσει στους διορισμούς.
Ωστόσο η ΝΔ «προειδοποιεί» τον ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει διότι είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή εφόσον ο πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές και δεν μπορεί με τις αποφάσεις της να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν «παράνομη» μια τέτοια κίνηση εφόσον με βάση το Σύνταγμα σε προλογική περίοδο απαγορεύονται οι διορισμοί και οι μετακινήσεις στο Δημόσιο. 
Όμως, σύμφωνα με το Σύνταγμα για να «ενεργοποιηθούν» οι διορισμοί στη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν φτάνει μόνο η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο αλλά απαιτείται και η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος.
Κύκλοι από το Προεδρικό Μέγαρο σημειώνουν με νόημα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα πριν τις 30 Ιουνίου, δηλαδή πριν λήξει η θητεία των νυν δικαστικών Αρχών. Έτσι όμως στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια καθώς μια εβδομάδα αργότερα θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Το ερώτημα είναι αν θα μείνει «ακέφαλη» η ηγεσία της Δικαιοσύνης για μια εβδομάδα ή αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει «λύση» στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει. Το «κλειδί» της υπόθεσης αυτής βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου