Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα για S-400 και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα για S-400 και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την παράδοση των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει να σφίγγει τον «διπλωματικό κλοιό» γύρω από την Άγκυρα, υπενθυμίζοντας επίσης και τις συνέπειες της Άγκυρας από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Η υπεύθυνη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, Γιούρι Κιμ, υπογράμμισε την στρατηγική σημασία που έχει η Αθήνα για την Ουάσινγκτον, κάτι που φαίνεται και από πρόσφατο νομοσχέδιο του Κογκρέσου, ενώ έστειλε νέο «μήνυμα» για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «προβληματική».

Η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών μίλησε θετικά και για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ. Μιλώντας ως καλεσμένη στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα αξιωματούχος σκιαγράφησε τον εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα, αλλά και την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων με την Κύπρο, ως τη βάση που καθορίζει το πλαίσιο για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις δύο χώρες. Όπως μάλιστα σημείωσε, οι τρεις πλευρές πρέπει πλέον να εργαστούν για την υλοποίηση όλων αυτών των «πρακτικών πτυχών» της συνεργασίας που έχουν συμφωνήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία, ενώ σχολιάζοντας το νομοσχέδιο «EastMed Act» η κ. Κιμ αναγνώρισε ότι η άρση του περιορισμού της πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο είναι ένα θέμα που έχει αποκτήσει συμβολική σημασία και ως εκ τούτου εμπεριέχει μια συναισθηματική φόρτιση.
Ωστόσο, επισήμανε πως είναι σημαντικό να γίνουν τα επόμενα «πρακτικά βήματα» για τη συνεργασία, τα οποία έχουν καθοριστεί ύστερα από μια συνολική επανεξέταση της περιοχής Νοτιοανατολικής Μεσογείου από την αμερικανική διπλωματία.
Νέο Μήνυμα για τους S-400
Χαρακτηρίζοντας «προβληματική» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις μέσω μιας πολιτικής απόφασης του Πρόεδρου Τραμπ.
«Έχουμε έναν νόμο (CAATSA). Αυτό δεν είναι κάτι που είναι εθελοντικό και προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε πολλές φορές στην τουρκική πλευρά. Τώρα μπορεί να ποντάρουν στο ότι θα υπαχθούν σε μια εξαίρεση λόγω της καλής σχέσης που έχουν οι δύο Πρόεδροι. Δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι θα έβαζα αυτό το στοίχημα αν ήμουν στην θέση τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου