Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ



Το βράδυ της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Ιεροκήρυκες Τιμόθεο Μπαϊμπάκη και Νεκτάριο Ευγενικό και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα, υποδέχθηκε την τιμία κάρα του Οσίου Δαυΐδ, την οποία εκόμισε ο αδελφός της Ι. Μονής Μοναχός Δαμασκηνός, και χοροστάτησε στις ιερές ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου και, εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία.
Αφορμή αυτής της ιεράς αγρυπνίας υπήρξε η 67η επέτειος της εις Διάκονον (18.12.1952 στον Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος) και της εις Πρεσβύτερον (19.12.1952 στο Επισκοπικό Ι. Παρεκκλ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) χειροτονίας του Οσίου Ιακώβου του νέου ασκητού από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Γρηγόριο (Πλειαθό).
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αγιασμένη μορφή του Οσίου Ιακώβου και τη στενή σχέση του με τον τόπο μας, αφού έζησε στην Εύβοια, εργάσθηκε πνευματικά για πολλές ψυχές και συνδέεται με κάθε τόπο, απ’ όπου πέρασε, όπως οι δύο Ι. Ναοί, που έλαβε τις χειροτονίες από, την επίσης αγιασμένη μορφή, τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Γρηγόριο. Αυτή η σχέση, δεν λειτουργεί αγιαστικά μονόπλευρα, αλλά είναι πηγή έμπνευσης και ευθύνης για όλους τους μεταγενέστερους, που πρέπει καλλιεργούμε τον ίδιο θεοφιλή ζήλο με τους αγίους που έζησαν πριν από εμάς στον ίδιο τόπο, ώστε να αξιωθούμε κι εμείς του αγιασμού.

Πολλοί ευσεβείς συντοπίτες μας προσήλθαν να προσκυνήσουν την χαριτόβρυτη κάρα του Οσίου Δαυΐδ, να συμμετάσχουν στα τελούμενα της ι. αγρυπνίας και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του χειροτονήσαντος τον Όσιο Ιάκωβο, Μητροπολίτου Γρηγορίου και των γονέων του Οσίου, Σταύρου και Θεοδώρας, ενώ προ του «Δι’ ευχών» ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Οσίου Δαυΐδ, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, για την ευλογία της μεταφοράς της τιμίας κάρας το Οσίου, συνεχάρη τα μέλη της επιτροπής και τους ιεροψάλτες του Ι. Ναού για την προετοιμασία και την άρτια διακονία του ι. αναλογίου και ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε όλους τους παρισταμένους και τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως (97,7 fm), απ’ όπου μεταδόθηκε ζωντανά η ι. αγρυπνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου