Mε αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

 
Η Πανελλαδική Γραμματεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα οποία επιβεβαιώνουν τα τραγικά προβλήματα που υπάρχουν, καλεί τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να δράσουν άμεσα. Οι προσφυγικές ροές διευρύνονται και μαζί ο αριθμός των παιδιών (υπό συνοδεία αλλά και ασυνόδευτων) που έρχονται στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, όχι μόνο διατηρείται το αίσχος (που ζήσαμε πέρσι επί ΣΥΡΙΖΑ) να υπάρχουν προσφυγάκια εκτός σχολείου, αλλά φέτος, να είναι κατά πέντε χιλιάδες (5.000) περίπου λιγότερα τα παιδιά, που καλύπτονται από κάποια δομή. 
Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει: 
  • πως οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) στη δευτεροβάθμια σε κάποιες περιοχές – όπως στην Αττική - δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη, 
  • πως ένα ελάχιστο τμήμα προσφυγόπουλων είναι ενταγμένο σε Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ), 
  • πως τόσο οι ΔΥΕΠ όσο και οι ΤΥ είναι υποστελεχωμένες, 
  • πως χιλιάδες παιδιά και νήπια βρίσκονται εντελώς εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, 
  • πως είναι «υπό διαμόρφωση» ο αριθμός των σχολείων στα οποία υπάρχουν διερμηνείς και μεταφραστές,
  • πως η αναγκαία ψυχολογική στήριξη ουσιαστικά εξοβελίζεται. 
  • Το Φλεβάρη ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφυγόπουλων από τις δομές στα σχολεία, λόγω λήξης της συνδρομής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). 
  • Ένα μεγάλο κομμάτι παιδιών, με πρόσχημα τον ΑΜΚΑ, παραμένει ανεμβολίαστο και, συνεπώς, εκτός σχολείου. 
  • Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την υποχρέωση μαθητών σε μετακινήσεις από τα σχολεία τους σε άλλες περιοχές είτε σε κέντρα κράτησης, μπορεί να έχει εικόνα για ποια δικαιώματα γίνεται λόγος.
Η εφαρμογή και στα προσφυγόπουλα του νέου, περισσότερο κατασταλτικού, νομοθετικού πλαισίου της ΝΔ, δε δίνει κανένα δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να επαίρεται. Ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός, η παροχή διευκολύνσεων στους ιμπεριαλιστές για την πραγματοποίηση πολεμικών επεμβάσεων, που εξαθλιώνουν τους λαούς και «τρέφουν» την προσφυγιά, η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας – Ελλάδας, ο διπλός εγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών, η επιλογή τής μη επανένωσης οικογενειών και το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών, η εμβαλωματική πολιτική στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με ψίχουλα και ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο.
Να διεκδικήσουμε ΤΩΡΑ:
  • Κανένα προσφυγόπουλο να μην μείνει εκτός σχολείου και να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες δομές (ΔΥΕΠ και ΤΥ), με πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους κλπ. 
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους. Έξω οι ΜΚΟ. Να κλείσουν τα hot spots. 
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. 
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση. 
  • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, τη σίτισή τους κλπ. 
Η Πανελλαδική Γραμματεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς, να «ανοίξουν» αυτά τα ζητήματα στους μαθητές, να συζητήσουν μαζί τους για τα δικαιώματα που από κοινού πρέπει να διεκδικήσουν, να αναδείξουν τη σημασία της αλληλεγγύης και να απομονώσουν τις ρατσιστικές – φασιστικές φωνές. Συντονίζουμε τη δράση με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες. Αγωνιζόμαστε να ξημερώσουν μέρες χωρίς εξαθλίωση, πολέμους, προσφυγιά, γιατί: «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα, εκτός αν η πατρίδα είναι μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου, που λέει φύγε» (Ουαρσάν Σάιρ)…

16 Δεκέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου