Σοκάρει κορυφαίος επιδημιολόγος: Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί από κοροναϊό

Σοκάρει κορυφαίος επιδημιολόγος: Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί από κοροναϊό
Η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να πλήξει τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του, σύμφωνα με τον καθηγητή δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Γκάμπριελ Λιούνγκ, ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής στον αγώνα των αρχών για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού SARS  το διάστημα 2002-2003. 
Η ανησυχία προκλήθηκε μετά την  προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις ασθενών του κορωνοϊου που δεν είχαν επισκεφθεί την Κίνα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου». Τώρα ο κορυφαίος επιδημιολόγος των αρχών του Χονγκ Κονγκ υπογραμμίζει ότι το βασικό ερώτημα είναι ποιο είναι το μέγεθος και το σχήμα του συγκεκριμένου «παγόβουνου».
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε άτομο που μολύνεται με τον κορωνοϊό μπορεί να τον μεταδώσει σε περίπου 2,5 άτομα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει ρυθμό εξάπλωσης στο 60-80%. «Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τρομερά μεγάλος αριθμός», είπε στην εφημερίδα Guardian o καθηγητής. 
Όπως πιστεύει ο Γκάμπριελ Λιούνγκ, ακόμη και στην περίπτωση που η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό είναι μικρή, στο περίπου 1% ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν την ζωή τους από τον κορωνοϊό εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλος. 
Ο καθηγητής θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ΠΟΥ προκειμένου να εξηγήσει το βασικό πρόβλημα με μία μεγάλης έκτασης επιδημία σε όλο τον πλανήτη. Η δεύτερη προτεραιότητα του είναι να πάρει τις πληροφορίες για το εάν τα μέτρα που έλαβε η Κίνα για τον περιορισμό της επιδημίας λειτούργησαν, καθώς εάν υπήρξε περιορισμός του κορωνοϊου τότε και άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφθούν να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα. 
Τον Φεβρουάριο η κορύφωση της επιδημίας στην Κίνα
Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας, αναφερόμενος στον νέο ιό.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.
Ο Τζονγκ δήλωσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης.
«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο Τζανγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου