Στην σύνταξη ένα χρόνο νωρίτερα 800.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Στην σύνταξη ένα χρόνο νωρίτερα 800.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι
Αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής επιδότησης της ανεργίας των μη μισθωτών σαν χρόνος ασφάλισης προκειμένου να βγουν σύνταξη κατά ένα χρόνο νωρίτερα στην σύνταξη.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος για 800.000 μη μισθωτούς.

Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων που έχουν αναδρομική ισχύ απο 17 Μαΐου 2019 εμπίπτουν, οι υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και π. ΕΤΑΑ) που έχουν λάβει βοήθημα από τον ΟΑΕΔ. 
Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών.
Ειδικότερα:
- Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.
- Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.
- Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος

- που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα (1) έτος.
- αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης.
- αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
- συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των δυνάμενων να αναγνωριστούν πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3996/2011, όπως ισχύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου