Ερντογάν: Προαναγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ αν δεν αποχωρήσει ο στρατός της Συρίας

Ερντογάν: Προαναγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ αν δεν αποχωρήσει ο στρατός της Συρίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε προθεσμία στο καθεστώς Άσαντ έως το τέλος του μήνα για να αποχωρήσει από την Ιντλίμπ, καθώς εάν ο συριακός στρατός δεν αποσύρει τα στρατεύματά του πίσω από τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια, «η Τουρκία θα το κάνει μόνη της».





«Οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας θα κινούνται ελεύθερα, και εάν χρειαστεί θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί, με κήρυξη της επαρχίας ως αποστρατικοποιημένη ζώνη, δεν εφαρμόζονται.
Τον Οκτώβριο, η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δαμασκού, η οποία έκανε λόγο για «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που σέβονται την κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ακεραιότητα».
Η «Πηγή Ειρήνης», η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, τερματίστηκε λίγα 24ωρα αργότερα, κατόπιν διαδοχικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Ρωσία.
Η συμφωνία με Μόσχα προβλέπει παρουσία ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και συνοριοφυλάκων της Δαμασκού προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου