O Ερντογάν απειλεί: «Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά»

O Ερντογάν απειλεί: «Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά»
 Αποφασισμένος να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στην Ιντλίμπ και μάλιστα άμεσα – έως το τέλος του μηνός – εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας ότι η Τουρκία θα πλήττει τις δυνάμεις του Άσαντ όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία.
Εφόσον χτυπηθεί άλλος Τούρκος στρατιώτης, τόνισε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος σε σημερινή ομιλία του, η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση ακόμη και αεροπορικής ισχύος. «Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι πέρασε στην αντεπίθεση αφότου πέντε ακόμη Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και πέντε τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού στην Ιντλίμπ, σε μία κλιμάκωση της έντασης μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη σήμερα στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.
Στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο χωριό Κάμινας. Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε «συντριβή» χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.
Οι συγκρούσεις οδήγησαν στην κατάρρευση μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε από την Τουρκία και τη Ρωσία το 2018. Η Τουρκία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να ανακταλάβει την περιοχή, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου