Ένα ακόμα συγκινητικό διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Νότια Εύβοια!
Ένα ακόμα συγκινητικό διήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Νότια Εύβοια!
 «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη συμπλήρωσε στο νησί μας τις 100 προβολές !

Στο Αλιβέρι και την Κύμη ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με το Σύλλογο των απανταχού Αγιωργητών Εύβοιας, την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας & Σκύρου και το Δήμο Κύμης Αλιβερίου παρουσίασε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» και το βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά» του συμπατριώτη μας Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.
 Ο Νίκος Ασλανίδης αποδέχθηκε εκ νέου την πρόσκληση του Πρόεδρου του συλλόγου μας και ταξίδεψε στη Εύβοια για δεύτερη φορά έπειτα από την εξαιρετική πρώτη παρουσίαση στη Χαλκίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ.Ασλανίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Μάρτυρες» και τις ιστορίες που περιγράφονται σε αυτό λέγοντας πως αυτές οι αφηγήσεις αποτελούν την απόδειξη του εγκλήματος που τα τελευταία χρόνια κάποιοι αρνητές προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Μιλώντας δε για το ντοκιμαντέρ και την ιστορία του επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη σε όλους μας όταν ανέφερε πως « στόχος μου ήταν φέτος 100 χρόνια από τη Γενοκτονία να προβάλω το έργο αντίστοιχες φορές. Στη Λωζάνη κάναμε την 98η εκδήλωση, στη Γενεύη την 99η και σήμερα 14/12/2019 στο Αλιβέρι την 100η ..! ».
Στις δύο ζεστές αίθουσες προβολής, στο Γυμνάσιο Αλιβερίου και στο Γηροκομείο Κύμης τις εκδηλώσεις μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστιάς & Σκύρου κκ. Σεραφείμ, ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσιμόγιαννης πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Αλιβερίου και αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε, ο  Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ.Αθανάσιος Μπουραντάς με τους Αντιδημάρχους κ Νίκο Μπαράκο και Αλέξανδρο Θεοδώρου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου που αποδέχθηκε το κάλεσμα μας !
Ο Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στις εναρκτήριες ομιλίες του χαρακτήρισε σπουδαία τη στήριξη των εκδηλώσεων από τους συμπολίτες μας Ευβοείς οι οποίοι αν και μη ποντιακής καταγωγής έσπευσαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα και έγιναν με την παρουσία τους κοινωνοί του μηνύματος «Ποτέ ξανά Γενοκτονίες». Ο κ.Καραγιάννης σημείωσε με έμφαση πως «οφείλουμε όλοι με τη στάση και τη δράση μας να διαφυλάξουμε γερούς τους δύο βασικούς πυλώνες της ιστορικής μας διαδρομής ως έθνος. Τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Μόνο έτσι θα δικαίωσουμε τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας στον Πόντο οι οποίοι μαρτύρησαν και υπέστησαν Γενοκτονία γι αυτό ακριβώς. Επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί» ενώ συμπλήρωσε ότι « το τελευταίο στάδιο μιας Γενοκτονίας είναι η ατιμωρησία και η μη καταδίκη. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή στον πλανήτη γίνονται γενοκτονίες και μάλιστα με τους ίδιους θύτες. Είναι πανανθρώπινο χρέος μας και επιτακτική ανάγκη λοιπόν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας για να αποφευχθούν στο μέλλον αυτά τα εγκλήματα, και θα πρέπει και στην κεντρική πολιτική τα ζητήματα αυτά να αποτελούν βασική προτεραιότητα». Στην ομιλία της εκ μέρους του συλλόγου των Απανταχού Αγιωργητών η κα. Κατερίνα Ρήγα ανέφερε από τις πηγές τα ιστορικά στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου μέχρι το έγκλημα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.
Κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ η συγκίνηση ήταν διάχυτη και παρακολουθόντας την ιστορία σε πολλές στιγμές οι παρευρισκόμενοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.! Αποκορύφωμα ήταν βεβαιώς στο κλείσιμο και των δύο εκδηλώσεων η παρουσίαση του χορού Σέρρα, του χορού των χορών που απέδωσαν με αρχέγονο πάθος οι Πυρριχιστές τους συλλόγου μας !

Αντί επιλόγου θα αναφέρουμε τα θερμά λόγια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καρυστίας & Σκύρου κκ. Σεραφείμ ο οποίος με μια φράση κάλυψε όλο το φάσμα της διήμερης δράσης μας :
«Με το ντοκιμαντέρ ξαναζήσαμε ιστορίες που ακούσαμε και μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ότι κι αν πούμε εμείς είναι λίγο. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ».

Φωτογραφιές από τις εκδηλώσεις μας στο παρακάτω link:

Εκ του Γραφείου Τύπου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ
Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ 
«ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου