Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Δείτε αν εχετε συμπληρώσει το 10% για να αποφύγετε τον έξτρα φόρο

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Δείτε αν εχετε συμπληρώσει το 10% για να αποφύγετε τον έξτρα φόρο
Προθεσμία έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αποφύγουν την επιβάρυνση με επιπλέον φόρο έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονικά ένα μέρος των συναλλαγών τους.
Εως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να καλύψουν συγκεκριμένες δαπάνες, με ηλεκτρονικές συναλλαγές, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ.
Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και έως τότε οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην χάσουν την έκπτωση φόρου πρέπει να έχουν καλύψει τα όρια που προβλέπει ο νόμος όπως αυτός ισχύει για τελευταία φορά φέτος. Οι υπόχρεοι θα πρέπει στο σύνολο του 2019 να έχουν κάνει το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking εάν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα , για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ το 15% του εισοδήματος τους και το 20% για εισόδημα από 30.001 ευρώ και πάνω.
Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν έως το τέλος του χρόνου να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω web-banking, θα δουν το ποσό που δεν έχει καλυφθεί να φορολογείται με συντελεστή 22%.
Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο θα πρέπει να ελέγξουν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών αν οι πληρωμές που έχουν κάνει ηλεκτρονικά καλύπτουν το 10% του εισόδεισοδήματος τους. Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν και αν οι αγορές που έχουν κάνει αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που προβλέπονται.
Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τη λίστα εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου