Τι ισχύει με το υπόλοιπο αδείας, πώς πληρώνεται

Τι ισχύει με το υπόλοιπο αδείας, πώς πληρώνεται
Το 2019 μας αφήνει σιγά σιγά και οι εργαζόμενοι κοιτούν να πάρουν και τις υπόλοιπες μέρες άδειας που τους αναλογούν. Τι ορίζει όμως ο νόμος; Μπορούν οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν μέρες αδείας τους τον επομένο χρόνο ή είναι υποχρεωτικό να τις πάρουν μέσα στις επόμενες 20 μέρες, πριν δηλαδή αλλάζει ο χρόνος;
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει οι εργοδότες να χορηγήσουν στους εργαζόμενους το υπόλοιπο της άδειας τους όπως όριζει ο νόμος ενώ σε περίπτωση που θα υπάρξει υπολοιπόμενη άδεια ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την άδεια στον δικαιούχο εργαζόμενο.
Συγκεκριμένα όπως όρίζει ο νόμος Ν.3202/2004 οι εργαζόμενοι που για κάποιο λόγο δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα την ετήσια άδεια που δικαιούνται θα πρέπει να ζητήσουν αυτή από τον εργοδότη και αυτός είναι υποχρεωμένος να τη χορηγήσει.
Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί το υπόλοιπο αδείας και αυτό οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη, υποχρεούται να καταβάλλει τις αποδοχές τις αδείας προσαυξημένες 100%.
Η άδεια εαν δεν έχει ζητηθεί από τον εργαζόμενο πρέπει υποχρεωτικά ο εργοδότης να την χορηγήσει υποχρεωτικά.
Ποιοι δικαιούνται κανονική άδεια
Όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνδέονται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής τους σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικώς (ποσοστό) με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη αυτόν. Η αναλογία της χορηγούμενης αδείας υπολογίζεται βάσει ετήσιας αδείας 20 εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 24 εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης.
Άδεια για το 1ο ημερολογιακό έτος: Για το πρώτο ημερολογιακό έτος, εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αναλογία – ποσοστό των ημερών αδείας που δικαιούται ο μισθωτός, βάσει του χρονικού διαστήματος απασχόλησης στο έτος αυτό. Η αναλογία της άδειας, η οποία υπολογίζεται επί των 20 (επί πενθημέρου) και των 24 (επί εξαημέρου) ημερών, θα πρέπει να χορηγείται από τον εργοδότη έως την 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους πρόσληψης ακόμη και αν δεν έχει ζητηθεί από τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου