ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

λογοτυπο.jpg
Σχετικά με το 1ο Θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ» της ΔΟΑΠΠΕΧ, η Παράταξή μας, θέλοντας να συμβάλλει στην, όσο το δυνατόν, πιο αποδοτική λειτουργία της και σε μια προσπάθεια να την βοηθήσει να απομακρυνθεί από τις αμφιλεγόμενες δράσεις του παρελθόντος, τοποθετείται συνολικά και από μια διαφορετική οπτική.
Κατ’ αρχάς, να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι το θέμα συζητιέται καθυστερημένα και μη έγκαιρα, δοθέντος ότι διανύουμε ήδη το α’ τρίμηνο του 2020 χωρίς Σχεδιασμό και Προγραμματισμό, έχοντας άμεσα μπροστά μας περιόδους που ζητούν από τη ΔΟΑΠΠΕΧ, αυξημένη δράση και παρουσία, όπως οι Απόκριες, το Πάσχα, η λήξη της σχολικής χρονιάς, κι ένα σωρό άλλες.
Το ένθετο που μοιράστηκε στα μέλη του Δ.Σ. μπορεί να αποτελεί έναν, θα έλεγα χιλιοειπωμένο από τα περασμένα, «τυφλοσούρτη» σχεδιασμού, νομίζω όμως πως κανείς μας δεν μπορεί να τον αποκαλέσει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ.
Θέλω να σας προσδιορίσω λοιπόν το Πρόβλημα και τη Μεθόδευση:
Ποιοι είναι οι τομείς δραστηριότητας της ΔΟΑΠΠΕΧ;
Φυσικά η ανάπτυξη και προώθηση του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, αν και πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός, για λόγους ευνόητους, αποτελεί τον σημαίνοντα τομέα δράσης.
Ποια πρέπει να είναι, σε σχέση με αυτά, η στόχευση της ΔΟΑΠΠΕΧ;
  1. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την τέλεση, στη Χαλκίδα, κορυφαίων αθλητικών συναντήσεων, εκμεταλλευόμενη τις υπάρχουσες υποδομές, αλλά και να ενισχύσει και να αναδείξει τις ντόπιες αθλητικές προσπάθειες, όπως υλοποιούνται από συγκεκριμένα αθλητικά σωματεία και σε συγκεκριμένους τομείς. 
  2. Να αναβαθμίσει την Πολιτισμική Δράση σε όλο το Δήμο, σε βαθμό και με τρόπο που οι δράσεις αυτές, όχι μόνο να αγκαλιαστούν από το σύνολο των δημοτών, αλλά και να αποτελέσουν πόλο έλξης για την προσέλκυση επισκεπτών και την καθιέρωση της Χαλκίδας σαν πόλης του Πολιτισμού.
  3. Να ελέγξει το περιβαλλοντικό status του Δήμου και να δραστηριοποιηθεί αφενός στη βελτίωσή του και αφετέρου στην ανάπτυξη «περιβαλλοντικής συνείδησης» του συνόλου των Δημοτών και ιδιαίτερα της νεολαίας.
Πέρα λοιπόν από την καταγραφή εκδηλώσεων σαν κι αυτές που μας μοιράστηκαν, προτείνουμε,
Το τμήμα Αθλητισμού,
  1. Να διερευνήσει τις δυνατότητες διεξαγωγής κορυφαίων αθλητικών εκδηλώσεων στη Χαλκίδα, ενισχύοντας παράλληλα σωματεία και αθλητές με ιδιαίτερες επιδόσεις και ικανότητες.
  2. Να υποβάλλει στο Δημ. Συμβούλιο και τη Δήμαρχο, πρόταση για αναβάθμιση της πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού και του τρόπου διεξαγωγής της ανάβασης Ριτσώνας, ώστε μέσα από τις δράσεις αυτές να προβληθεί ιδιαίτερα ο Δήμος Χαλκιδέων, με προφανείς τις θετικές επιπτώσεις και τα οφέλη  για όλες τις κοινότητες. 
  3. Να αναλάβει, σε συνεργασία με τα ντόπια σωματεία, τη διοργάνωση ιστιοπλοϊκού αγώνα (regatta) για τον περίπλου του νησιού της Εύβοιας.
Το τμήμα Πολιτισμού,
  1. Να μελετήσει και προτείνει στη Δήμαρχο και το Δ.Σ, την διοργάνωση Αμφικτιονίας μεταξύ του συνόλου των αποικιών της Χαλκίδας, στη Χαλκιδική, τη Ν. Ιταλία και τη Σικελία, με επικεφαλής το Δήμο μας, με σκοπό την ανταλλαγή πολιτισμού και τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ τους, δράση που συνεπάγεται την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
  2. Να αναλάβει για το 2020, τη διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Νίκο Σκαλκώτα με κορυφαία τελική εκδήλωση Συναυλία έργων του από μεγάλο μουσικό σχήμα.
  3. Να έρθει σε επαφή, με επικεφαλής την Δήμαρχο, με το Δήμο της Βενετίας, έχοντας σκοπό την αδελφοποίηση των δύο Δήμων και την άντληση πληροφοριών και γνώσεων (know how), προκειμένου το Χαλκιδέϊκο Καρναβάλι, να μιμηθεί, στο μέτρο του δυνατού, εκείνο της Βενετίας.
Το τμήμα Περιβάλλοντος,
  1. Να ζητήσει την εκπόνηση Περιβαλλοντικής Μελέτης από τον Δήμο, για την κατάσταση που επικρατεί στα όρια του Δήμου, από άποψη όχλησης (Β. και Ν. Ευβοϊκός κόλπος, υδροφόρος ορίζοντας, ατμοσφαιρική ρύπανση, βιομηχανία κλπ)
  2. Να καθιερώσει σειρά διαλέξεων για τους μαθητές Α’ και Β’ βαθμίδας γύρω από την άμεση ανάγκη Προστασίας του Περιβάλλοντος, τοπικά αλλά και Παγκόσμια. Μέσα στον κύκλο ατό, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μαθητικές δράσεις και παιχνίδια με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όπως η ανακύκλωση.
  3. Να καθιερώσει διαγωνισμό μεταξύ των Σχολείων, με θέμα «το πιο πράσινο σχολικό προαύλιο», υποκινώντας τους μαθητές σε άμιλλα για την βελτίωση του αστικού πρασίνου και 
  4. Να οργανώσει διαγωνισμό με θέμα «Πράσινα Δώματα», δίνοντας –σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΧ και υπό την αιγίδα του Δήμου- βραβεία όπως, μείωση των τελών καθαριότητας, ή δωρεάν ύδρευση των φυτεμένων δωμάτων.
Ευνόητο είναι ότι οι παραπάνω στόχοι είναι στόχοι τετραετίας και μέσα από αυτούς, εύκολα πλέον θα προκύπτει το εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης της κάθε χρονιάς. Με συγκεντρωμένο στόχο και σκοπό την αθλητική και  πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και ανθρώπινο.    
                                                  Για το Δημοτικό Συνδυασμό
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
                                                  Τάσος  Αθαν. Καλαθέρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου