Συναντήσεις με στελέχη της ΕΕ είχε αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών

photo: Eurokinissi
Συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Στις συναντήσεις τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως πυλώνας για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, οι δυνατότητες αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προκρίνει η Ευρωπαική Επιτροπή, με στόχο να εγκριθεί από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζει τη μετάβαση της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία η οποία θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.
Ο κ. Πατούλης εστίασε ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα και κυρίως σε ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Επικαλούμενος το νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος επισήμανε πως προτεραιότητά του είναι να μετατραπεί η Αττική σε μία «Πράσινη» Περιφέρεια με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε αναγκαία την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δρομολόγηση υποδομών και έργων. «Η Αττική κατείχε την 5η θέση σε απορροφητικότητα και μέσα σε λίγους μόλις μήνες καταφέραμε να την ανεβάσουμε στην τέταρτη θέση. Φιλοδοξώ να την φέρω στην πρώτη θέση με στόχο να μπει επιτέλους η Αττική σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά» τόνισε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές των Περιφερειών υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, μέσα από μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Πατούλης συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαικού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, Φρεντερίκ Βαλιέρ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τη συμβολή των Περιφερειών στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου