Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: «Ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη ότι πρέπει να μάθει να μοιράζεται και να συμβιβαστεί»

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: «Ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη ότι πρέπει να μάθει να μοιράζεται και να συμβιβαστεί»
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου, συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα «αρκεί να συμβιβαστεί στην μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο TRT Haber, δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες.
Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποτε με την Αίγυπτο κάποτε με το Ισραήλ να απομονώσουν την Τουρκία. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε. Εμείς λέμε στην Ελλάδα ᾽με εσάς μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να σφετερίζεστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Χωρίς ένταση εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Όμως περιμένουμε ειλικρίνεια και από την απέναντι πλευρά».
Έπειτα, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος μας Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη, όπως και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της «Τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε.
Εμείς λέμε στoυς Έλληνες, όπως και προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη, ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ».
Εξάλλου, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «έρχεται και το τρίτο γεωτρύπανο μας. Για το που θα πάει το γεωτρύπανο θα το αποφασίσει η Τουρκική Εταιρεία πετρελαίου. Διαθέτουμε και σεισμογραφικά σκάφη. Όπως το Ορούτς Ρείς και το Μπαρμπαρός.
Τα πλοία αυτά κάνουν σεισμικές έρευνες με τις οδηγίες του Υπουργείου Ενέργειας και της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου. Μετά τις σεισμικές έρευνες οι συνεργάτες μας στο υπουργείο Ενέργειας αποφασίζουν το που θα κατευθυνθούν τα πλοία αν θα πάνε στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο η στη Μαύρη Θάλασσα. Το αναφέρω για την ανατολική Μεσόγειο δεν θα διστάσουμε να στείλουμε και επιπλέον πλοίο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου