Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πεκίνο

photo: EPA
Κοροναϊός: Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πεκίνο με το δεύτερο να κατηγορεί την Αμερική πως προκαλεί πανικό και διασπείρει τον φόβο. Άμεση ήταν η αντίδραση του Τραμπ ο οποίος υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τον νέο ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναλυτικά, όλα ξεκίνησαν με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών όπου αναφέρεται πως οι ΗΠΑ προκαλούν με τις ενέργειές τους πανικό και διασπείρουν τον φόβο έπειτα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα αντί να προσφέρουν βοήθεια. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «Το μόνο που έκαναν (οι ΗΠΑ) είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο κινεζικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις επικίνδυνες θέσεις άλλων χωρών. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ νωρίτερα σήεμρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ενεργήσει αποφασιστικά για την προστασία των Αμερικανών από την απειλή του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα, ενώ παράλληλα προσφέρουν βοήθεια στην Κίνα. Μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox να υποβαθμίζει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, λέγοντας «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί, αλλά ναι το αντιμετωπίσαμε, ναι».
Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ οδήγησαν τις αρχές να ανακοινώσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία, αλλά και να απαγορεύσουν την είσοδο ξένων υπηκόων που έχουν πρόσφατα επισκεφτεί την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου