«Ασθμαίνοντας» οι πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

«Ασθμαίνοντας» οι πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα
Τις ανισότητες στη διαχείριση του καρκίνου στην Ευρώπη αναδεικνύει μελέτη, σύμφωνα με την οποία στη χώρα μας ο καρκίνος του πνεύμονα έχει μείνει στο περιθώριο των πολιτικών υγείας.
Αρκετά βήματα πίσω έχει μείνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, όπως καταδεικνύει συγκριτική μελέτη της Intelligence Unit του Economist, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Καρκίνο στις Βρυξέλλες.

Η χώρα μας στην πράξη στερείται οποιουδήποτε επικαιροποιημένου ή στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κακοηθειών και ιδιαιτέρως του καρκίνου του πνεύμονα, αναδεικνύοντας την ανάγκη αναβάθμισης των πολιτικών σε συγκεκριμένα πεδία. Το News4Health βρέθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο θανατηφόρα κακοήθεια διεθνώς.
Σκοτώνει τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη συνδυαστικά. Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο που χάνουν τη ζωή τους πάσχουν από τις μορφές της νόσου.
Οι δύο βασικοί τύποι είναι ο Μη Μικροκυτταρικός και ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα, με τον πρώτο τύπο να είναι και ο πιο κοινός καθώς αποτελεί το 85% των περιπτώσεων.
Ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα αποτελεί το 10% με 15% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 470 χιλιάδες Ευρωπαίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα το 2018. 388 χιλιάδες πέθαναν την ίδια χρονιά.
Εμφανείς είναι λοιπόν η σημασία της ορθής διαχείρισης, της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου