Ξεκινά η κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά .

Ξεκινά η κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά – Δεν θα ΄ναι τόσο «κλειστά»
Νέα δέσμευση της κυβέρνησης για έναρξη της κατασκευής κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων τον ερχόμενο μήνα Μάρτιο και να λειτουργήσουν το καλοκαίρι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να επιταχυνθούν η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές στην Τουρκία, αλλά και να λειτουργήσουν ως μήνυμα προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.
Μετά τη λειτουργία των νέων κέντρων, οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν, εξήγησε ο υπουργός. Σημείωσε δε, ότι στα κλειστά κέντρα την ημέρα θα έχουν δικαιώματα εξόδου με βάση κανόνες, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα κλείνουν.

20.000 θέσεις σε 5 νησιά του Αιγαίου

Στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 διαθέσιμες θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων ένα τρίμηνο.
Παράλληλα, στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διαδικασία για το άσυλο ώστε και να γίνονται περισσότερες επιστροφές, φτάνοντας στις 200 ανά εβδομάδα.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση στο μεταναστευτικό.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει με το κύρος της να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από μετανάστες που έχουν περάσει στην Ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικά προς το Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι, σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είτε έχοντας άσυλο είτε ως αιτούντες άσυλο ανέρχεται σε 150 χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου