Τροπολογία με την οποία δίνεται λύση σε πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εγγραφές μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια της χώρας κατατέθηκε στην Βουλή προς ψήφιση

photo: Eurokinissi
Τροπολογία με την οποί δίνεται λύση σε πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εγγραφές μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια της χώρας κατατέθηκε στην Βουλή προς ψήφιση
Ειδικότερα τροπολογία σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω ειδικών διατάξεων για τα Εσπερινά Λύκεια, των μαθητών που φοίτησαν κατά τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19 στην Α τάξη ημερήσιου Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και εφόσον φοιτούν τα δύο επόμενα πλήρη σχολικά έτη, στις Β και Γ τάξεις Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), κατέθεσε, προς ψήφιση, στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Με τις διατάξεις του άρθρου 105 του ν. 4547/2018 (Α' 102), τα εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, αντίστοιχα) μετετράπησαν από σχολεία τετραετούς φοίτησης σε σχολεία τριετούς, ενώ προβλέφθηκε ότι δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια αποκτούν μόνον όσοι μαθητές συμπληρώσουν τρία πλήρη σχολικά έτη φοίτησης στο τριετές εσπερινό λύκειο. Ακολούθως, προβλέφθηκε, μεταβατικώς, εξαίρεση στον κανόνα της υποχρεωτικής τριετούς φοίτησης υπέρ των μαθητών οι οποίοι κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2018-2019 δεν είχαν συμπληρώσει το 15° έτος της ηλικίας τους.
Η τελευταία ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην ίδια τάξη να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης, καθώς κρίσιμος χρόνος για την απόκτηση ενός δικαιώματος ορίσθηκε η ημερομηνία της γέννησης ενός μαθητή και όχι το έτος γέννησης, κάτι που αποτελεί τον κανόνα για τον χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με την προτεινόμενη διάταξη της τροπολογίας επέρχεται ενιαία μεταχείριση των μαθητών της ίδιας τάξης, ώστε να εξαλειφθεί το νομικό και λογικό παράδοξο που δημιούργησε η τελευταία μεταβατική διάταξη.
Σύμφωνα με την νέα διάταξη οι μαθητές που, κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2018-2019, λόγω μη συμπλήρωσης του 15ου έτους της ηλικίας τους που απαιτείται για την προσκόμιση δικαιολογητικού νόμιμης εργασίας, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εγγραφής τους στην Α' τάξη εσπερινού Λυκείου (Γ.Ε.Λ. - ΕΠΑ.Λ.) και, κατά τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018¬2019, φοίτησαν στην Α' τάξη ημερησίου Λυκείου (Γ.Ε.Λ. - ΕΠΑ.Λ.) έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια, εφόσον φοιτούν, τα δύο (2) επόμενα πλήρη σχολικά έτη, στις Β' και Γ' τάξεις εσπερινού Λυκείου (Γ.Ε.Λ. - ΕΠΑ.Λ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου