Δήλωση Βαρδαρού για "Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή"

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Νοσηλευτών και σε συνάρτηση με την παρούσα συγκυρία της πανδημίας που δοκίμασε και δοκιμάζει ιδιαίτερα τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θεωρούμε ότι ήρθε πλέον η ώρα για την  επίλυση προβλημάτων  θεσμικού χαρακτήρα που σχετίζονται με το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν την προηγούμενη περίοδο των μνημονιακών περιορισμών και των μέτρων λιτότητας. Μια τέτοια εκκρεμότητα  που αφορά  τους νοσηλευτές είναι η θεσμοθέτηση ενιαίου κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, με διακριτές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ), με ενιαίο πλαίσιο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική, νέες νοσηλευτικές ειδικότητες-εξειδικεύσεις και δυνατότητα επιστημονικής αναβάθμισης των νοσηλευτών  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Αυτή η ρύθμιση για τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο πρέπει να συνοδευτεί με τη θεσμοθέτηση  ειδικού μισθολογίου για το νοσηλευτικό-υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και την  ένταξη του στα ΒΑΕ, ως έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του ρόλου και της προσφοράς των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής». Η πιο σημαντική όμως κίνηση βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών του νοσηλευτικού προσωπικού, θα είναι  η δρομολόγηση αντίστοιχων μόνιμων προσλήψεων για την κάλυψη με σταθερό τρόπο όλων των αναγκών που σήμερα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους (επικουρικό προσωπικό και πρόγραμμα ΟΑΕΔ). Η αρχή επιβάλλεται να γίνει με τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις για το 2020 που πάγωσε με το που ανέλαβε η ΝΔ. 
Δίχως αυτές τις κρίσιμες παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των δημόσιων δομών και την αναγνώριση-αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού, οι επετειακές αναφορές και τα χειροκροτήματα θα μείνουν κενό γράμμα.
Σταμάτης Βαρδαρός
πρ. Αν. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας
Περιοχή συνημμένων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου