ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021


Από την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου 2021 και κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το απόγευμα, η Εκκλησία μας όρισε να τελείται η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, με τους ωραιότατους ύμνους πού ομιλούν περί νηστείας, μετανοίας, ταπεινοφροσύνης, ασκήσεως και καλλιεργούν στις ψυχές αγωνιστική και κατανυκτική δοξολογική διάθεση.

 Η παρούσα πιεστική επιδημιολογική κατάσταση, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, μας επιτάσσει να μην υποβαθμίσουμε την τοπική μας παράδοση και να συμμορφωθούμε πιστά στην τέλεση μεν των Κατανυκτικών Εσπερινών, σύμφωνα όμως με τους κανόνες δεοντολογίας ενάντια στον κορωνοϊό, αφού το άνοιγμα των Ιερών Ναών για τους πιστούς θεωρείται παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται με πρόστιμο.

 Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί δεν θα τελεσθούν, όπως κάθε χρόνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, αλλά –συν Θεώ- θα τελούνται κάθε Κυριακή στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, και ώρα 18:00. Διότι στον Ι. Ναό της Πολιούχου μας δίδεται η δυνατότητα, πέραν της Ραδιοφωνικής αναμεταδόσεως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεώς μας (97,7 fm), η επιπλέον διαδικτυακή τηλεοπτική αναμετάδοση (https://www.youtube.com/channel/UCtV1zRaXOVh0CAZoVgwkmiA)

 Εάν, εν τω μεταξύ, επιτραπεί να εισέλθουν οι Χριστιανοί μας στην Εκκλησία, προκειμένου να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες, αυτομάτως κατανοείτε πως θα μπορούν κάλλιστα να συμμετέχουν στα τελούμενα. Θα συνεχίζεται όμως η μετάδοση για όσους θα έχουν εύλογες αιτίες και δεν θα μπορούν να εκκλησιάζονται.

 Το πρόγραμμα των Ομιλητών των Κατανυκτικών Εσπερινών, έχει ως ακολούθως:

 

Κυριακή 14 Μαρτίου (Τυρινής): ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

 

Κυριακή 21 Μαρτίου (Α΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος-Ιεροκήρυξ, με θέμα: «Ανορθόδοξες πρακτικές Ορθοδόξων».

 

Κυριακή 28 Μαρτίου (Β΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικηφόρος Ευσταθίου – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, με θέμα: «Η σιωπή και ο λόφος του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά».

 

Κυριακή 4 Απριλίου (Γ’ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυξ, με θέμα: «Σταυρός τό πολίτευμα της Εκκλησίας». 

 

Κυριακή 11 Απριλίου (Δ΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης–Ιεροκήρυξ και Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Κατάκτηση αυτογνωσίας μέσα από την Κλίμακα του Οσίου Ιωάννου».

 

Κυριακή 18 Απριλίου (Ε΄ Νηστειών): ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ, με θέμα: «Θυσία τω Θεώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου