Μητσοτάκης: Συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ

eurokinissi

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η «Ώρα του πρωθυπουργού» στην Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στον πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κατηγορεί ότι υποκινεί εν μέσω πανδημίας τις διαδηλώσεις προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του «σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν από φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας», ενώ εξέφρασε τις ευχές του στον αστυνομικό για ταχεία ανάρρωση, ο οποίος «κακοποιηθηκε από επιθέση χούλιγκαν το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τέτοια φαινόμενα απεχθή δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη και είναι ευθύνη της πολιτείας και αντικειμενική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών».

Έπειτα, εξαπέλυσε «κατηγορώ» στον κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο αναφέρει ότι επιλέγει την ένταση και το διχασμό, για να ξεφύγει από τις ευθύνες του. Συγκεκριμένα:

«Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με πολίτες κουρασμένους από την πανδημία, επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας επιλέγοντας ένταση και διχασμό. 

Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη γιατί όχι μόνο αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά γιατί ακόμη και σήμερα με χιλιάδες κρούσματα και συμπολίτες να χαροπολεύουν αγνοείτε την πραγματικότητα, εμφανίζετε πλαστή πραγματικότητα και εκμεταλλεύσετε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Σας κατηγορώ κ. Μητσοτάκη γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένετε να κρύβεστε πίσω από κατασκευασμένους αριθμούς και να μοιράζετε χάντρες και ετοιμαζεται νέο κύκλο οικονομικής τραγωδίας.

Σας κατηγορώ γιατί η κυβέρνηση εχει επιδοθεί σε πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απευθείας αναθέσεις, προκλητικά ρουσφέτια. Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε την ενημέρωση του πολίτη με μια πρωτοφανή επιχείριση εξαγοράς με σημαία τις λίστες της κρατικής διαφήμισης. Το αγαθο της ενημέρωσης γίνεται προπαγάνδα.

Σας κατηγορώ γιατί δείξατε αλαζονεία παραβιάζοντας ανέμελα τα μέτρα που εσεις έχετε επιβάλλει. Σας κατηγορώ γιατί με τη στάση σας υπονομεύετε εντέλει την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες που κρύβετε την ολιγωρία μπροστά στα αδιεξοδα που η πολιτική σας προκαλεί αντιδράτε με έναν τρόπο ανεύθυνο και επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθω το ψέμμα αντί για την αλήθεια την εξαπάτηση αντί για τον διαλογο. Τον διχασμό αντί για κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.

«Ένα χρόνο τώρα, δεν είπατε μια συγγνώμη, να αναλάβετε μέρος της ευθύνης γιατί εσείς δείχντε την αλαζονεία σας, ότι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε βόλτα στην Πάρνηθα και να γλεντάτε στην Ικαρία. Η κατασταση βρίσκεται εκτός ελεγχου. Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, είναι η οργή των νοικοκυραίων, αυτή την οργή να φοβάστε. Μιας μεσοαστικής γειτονιάς που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη. Αυτό που είδαμε δεν ήταν οι υπερβολές κάποιοιων θερμοκέφαλων, όχι μεμονωμένο περιστατικό αλλα είναι στρατηγική σας επιλογή.

Και άλλες φορες έγινε, αλλα καταδικάστηκαν αμέσως από την πολιτκή ηγεσία. Δεν είπατε συγγνωμη. Την ιδια μέρα θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση και όχι μόνο δεν τον θέσατε σε διαθεσιμότητα αλλα δώσατε σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιουν το θύμα.

Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κ Μητσοτάκη; Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε γνωρίζατε τι καφέ προτιμάει για τον Λιγνάδη είχατε πλήρη αγνοια. Πολύ περίεργο δεν είναι το επιτελικό κράτος;

Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης. Ενώ την περασμένη Τρίτη ειχατε πληροφορία για χούλιγκανς που θα πήγαιναν Νέα Σμύρνη, αντί να φροντίσετε να τους απομονώστε, να διασφαλίσετε την ασφάλεια διαδηλωτών και αστυνομικών, ρίξατε ευθύνες μόνο στους πολιτικούς αντιπάλους.

Η εντεινόμενη βια της αστυνομίας είναι δική σας στρατηγική επιλογή, δεκάδες τα περιστατικά. Έχετε την στρατηγική της έντασης και όχι την ομαλότητα για στρατηγική».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη, ανέφερε: «Είχατε άλλες αποψεις πριν δέκα χρόνια, να μην συλλαμβάνουμε ανθρωπους για ιδέες. Η βια τρέφει τη βια, η άκριτη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες, αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής, αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε είστε επικίνδυνος. Συνειδητά στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους».

Μητσοτάκης: Πετύχαμε και στην οικονομία και στην υγειονομική κρίση και εσεις το βιολί σας ότι αποτυχαμε σε όλα

«Αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιος πραγματικά επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιους υποδαυλίζει τον διχασμό και την ένταση» ήταν η ατάκα με την οποία απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Χρησιμοποιήσατε 17 φορες τη λέξη κατηγορώ, δεν θα το έλεγες προσέγγιση χαμηλών τόνων. Mόνο που ο Ζολα όταν έγραψε το κατηγορώ, εξέφρασε την απέχθεια του στην υποκρισία και το φανατισμό. Σας επιστρέφω το κατηγορώ.

Όλοι ανατριχιάσαμε με τον αστυνομικό. Οι πολίτες δεν θέλουν κοκορομαχία αλλα θέλουν λύσεις. 

Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοι. Δεν πρόκειται για παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι επίσημα στοιχεία. Αυξάνονται οι Έλληνες που θωρακίζονται, το τέλος της περιπέτειας είναι πια ορατό. Μέχρι να έρθει όμως, οι μεταλλάξεις βοηθούν τον ιό να αλλάξει πιο γρήγορα. Ο δρόμος είανι μάσκα, αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα.

Η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στους θανάτους, σε μια εποχή που η χώρα θα χρησιμοποιήσει ως επιτυχημένη διαχείριση για να έρθουν τουρίστες και εσεις το αμσιφβητείτε.. Αν η πατρίδα μας ήταν στο μέσο ευρωπαικο ορο θα είχαμε θρηνήσει μια κωμόπολη.

Τα μέτρα τα πήραμε νωρίτερα και οι συμπολίτες μας τα τήρησαν. Πώς έρχεστε και λέτε ότι «επειδή αποτύχαμε οικτρά στην πανδημία, εγκακθιδρύουμε αστυνομικό κράτος». Δεν έχετε αισθηση στοιχειώδους ευθύνης να δείτε την εικόνα. Να μην διαστρεβλώνεε και ακυρώνετε, την προσπάθεια των γιατρών και των αστυνομικών. Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε όταν λετε ανερυθρίαστα τέτοια ψέμματα; Το ξέρετε ότι είναι ψέμα. 

Δεν αποτύχαμε στην διαχείριση της πανδημίας, ούτε στους εμβολιασμούς. Πετύχαμε και στην οικονομία και στην υγειονομική κρίση και εσεις το βιολί σας ότι αποτυχαμε σε όλα.

«Είπατε χάντρεες στη μεσαία τάξη για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, έχουμε δύσκολες εβδομάδες μέχρι να χτίσουμε ένα τείχος και να ξανανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς πράγματι μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του πρωτοετή φοιτητή, του εργαζόμενου.

Ο εχθρός μας είναι ένας. Δεν είστε εχθρος μου.. Εχθρος σε αυτή τη συγκυρία είναι ο κορονοϊός και σε τέτοιες κρίσιεμς στιγμές οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα και λογική.

Είστε ένας αρχηγός που είπε ότι δέχθηκε το ρίσκο της διάδοσης στις συγκεντρώσεις. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες στην κορύφωση της πανδημίας.

Δενχρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μαζικές συνάξεις είναι γεγονός υπερμετάδοσης. Το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής, αυτό μας λέτε; Σήμερα κινητοποιείτε συγκεντρώσεις, αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν επιθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε πίεση στο σύστημα υγείας;

Θελετε να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την κούραση των αλλων, να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουρήγησετε νέες πλατείες και αγανακτισμένους, να ξαναζωντανέψετε συνθήματα που σας έφεραν στην εξουσία με κράτος αυταρχισμού.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να εκφράσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση, επιλέγει την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δε θα σας κάνει καλό. Να μου απαντήστε αν γνωρίζετε ένα κομμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να στηρίζει δημόσιες κινητοποιήσεις, αυτά που βλέπω είναι από περιθωριακά κόμματα και αρνητές μέτρων προστασίας. Υποδείξτε μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η αξιωματική αντιπολιτευση στηρίζει ανοιχτά δημόσιες διαδηλώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο.

Όσον αφορά τη Νέα Σμύρνη. Ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του αστυνομικού. Ήδη διερευνάται και ο ίδιος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή σε έναν 27χρονο αστυνομικό.

Καταδικάζω απερίφραστα το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό, χωρίς να εξετάζω τι προηγήηθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει και τον δικό του σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτησση ακόμη και όταν προπηλακίζεται, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν ένας υποπτος δεν το κάνει. Η αστυνομια βρέθηκε στην πλατεία επειδή υπήρχε συνωστισμός για να υπερασπιστεί τη δημοσια υγεία.

Έχουν γίνει πάνω από 11.000.000 έλεγχοι χωρίς προβλήματα με κατανόηση, χαμόγελο και ευγένεια. Πρόκειται για συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας. Να μην καταδικασουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βιας. Οι ευθύνες θα αποδοθούν και οπου τίθεται θέμα δικαστικής κρίσης θα κάνει τη δουλεια της, η υποθεση Ινδαρέ δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη.

Η κυβέρνηση έκανε βήμα για την αντιμετωπιση τέτοιων περιτστατικών. Αν η υποθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές της διαστάσεις, η ένταση θα πέσει σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο. Συμφωνείτε η διαφωνείτε;

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, στη χώρα μας δεν έχουμε υπερβολικά τετοια περιστατικά.. Υπήρχε ομερτά εντός της αστυνομίας που δεν επέτρεπε την πραγματική διερεύνυση των περιστατικών. Υπάρχουν συμπεριφορές ανάρμοστες, είμαστε στο δρόμο εκσυγχρονισμού.. ;Eχω ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βιας και επι δικών σας ημερών και επι δικών μας ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου