Δωρεάν self-tests για τους εργοδότες και για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως θεσπίστηκε για τους εργαζομένους ζήτησε το Επιμελητήριο Εύβοιας από την Πολιτεία. Το πλήρες αίτημα του Φορέα, προς τους Υπουργούς, Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, Υγείας κ. Β. Κικίλια, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη, έχει ως ακολούθως.


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

    Με την παρούσα χαιρετίζουμε την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση self-tests των εργαζομένων σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Πρόκειται για μία απόφαση καίριας σημασίας, δεδομένου ότι θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, ως απόλυτη προτεραιότητα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κατ΄ επέκταση μια απόφαση που θα υποστηρίξει την επιστροφή στην κανονικότητα και στην ομαλή επαναλειτουργία της αγοράς, παράλληλα δε, θα αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών που θα επιβάλλουν την εφαρμογή επιπλέον lockdown.

     Πλέον όμως των ανωτέρω, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η σχετική ΚΥΑ αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των δωρεάν – ένα την εβδομάδα - αυτοδιαγνωστικών self-tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προκαλεί ερωτηματικά.

    Προκαλεί ερωτηματικά δεδομένου ότι δεν προβλέπει κατά τον ίδιο τρόπο, δωρεάν διενέργεια self-tests ανά εβδομάδα, για τους εργοδότες, όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι  κατά συνέπεια καλούνται να καλύψουν ένα επιπλέον υποχρεωτικό έξοδο, εν μέσω μίας πρωτοφανούς και πολύ δύσκολης, για αυτούς, οικονομικής συγκυρίας.

    Με τον τρόπο αυτό, ο εν λόγω «οδικός χάρτης» όπως αυτός περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι κατά την άποψη μας, ημιτελής αφού αδικεί μέρος των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, συμμετεχόντων οι οποίοι καλούνται να ηγηθούν σε μια συλλογική προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, δηλ. των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, με την παρούσα θα παρακαλούσαμε για την αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας από τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την μη περαιτέρω επιβάρυνση εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και την εγγύηση της υγειονομικής ασφάλειας επί του συνόλου του περιβάλλοντος της αγοράς. 

Με Τιμή,

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου