. Στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Προέδρων των Νησιωτικών Επιμελητηρίων με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Αμυρά, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Γεροντίτης


 


Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιο Αμυρά, συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 26 Μάϊου 2021, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και οι Πρόεδροι των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις νησιωτικές περιοχές από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δρ. Κων/νος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου.  

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΟΑΕΝ, κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση και σ΄ αυτή εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, συμμετείχαν Πρόεδροι, επιστημονικοί συνεργάτες των Προέδρων και εκπρόσωποι διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια: Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλληνιάς & Ιθάκης, Κυκλάδων, Λευκάδας,  Χανίων και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. 

Το Επιμελητήριο Εύβοιας εκπροσώπησε στην συνάντηση ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Γεροντίτης. 

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι του ΕΟΑΕΝ και των νησιωτικών Επιμελητηρίων τόνισαν ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα στα νησιά, δεδομένου ότι χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη έκταση αυτών ως δασική ή χορτολιβαδική και ζήτησαν: α) να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και όχι του 1975, επειδή στις δεκαετίες του 50 & 60 πολύ νησιώτες έφυγαν σαν μετανάστες στις μεγάλες πόλεις ή στο εξωτερικό, ενώ όσοι παρέμειναν ασχολήθηκαν κυρίως με τον τουρισμό, αφήνοντας έτσι τα κτήματα τους ακαλλιέργητα με αποτέλεσμα σήμερα να χαρακτηρίζονται ως δασικά, β) να επεκταθεί και στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο όπως και στα Δωδεκάνησα η εξαίρεση της δασικής νομοθεσίας, άρθρο 62 του ν. 998/1979, η οποία ισχύει στα υπόλοιπα νησιά και τη Μάνη και σύμφωνα με την οποία σε θέματα αντιδικιών ιδιοκτησίας το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποδείξει με τίτλους την κυριότητα της έκτασης που διεκδικεί, γ) να διορθωθούν άμεσα τα σφάλματα στους χάρτες γιατί η επικρατούσα κατάσταση αφενός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και αφετέρου έχουν μπλοκαριστεί οι μεταβιβάσεις αλλά και αρκετές επενδύσεις και δ) Οι επιτροπές αντιρρήσεων να στελεχωθούν και λειτουργήσουν άμεσα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι αποτελεσματικές.

Ο κ. Υφυπουργός απάντησε σ΄ όλα τα θέματα που τέθηκαν, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι: Η  εκπόνηση των δασικών χαρτών είναι μια μεγάλη ανάγκη για το Ελληνικό κράτος, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων αλλά και για την διόρθωση  πρόδηλων σφαλμάτων. Έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας, που προετοιμάζει όλες τις νομοπαρασκευαστικές ενέργειες για να δημιουργηθούν αξιόπιστοι δασικοί χάρτες, οι οποίοι θα στηρίζονται σε στέρεα νομή βάση και θα διασφαλίζουν την ιδιωτική ιδιοκτησία. Σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί υπόψη η ανθρωπογενής δραστηριότητα στις αγροτικές εκτάσεις, για να μην τεθούν υπό αμφισβήτηση ιδιοκτησίες.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Κ. Αραβώσης και Ε. Γκουντούφας, παρουσίασαν τα μέτρα που σχεδιάζονται, αλλά και αυτά που ήδη έχουν ληφθεί για την επίλυση όλων των σοβαρών προβλημάτων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου