Ζεμπίλης: Ξεκίνησαν τα έργα για την μετατροπή της ανοιχτής δομής προσφύγων Ριτσώνας σε ελεγχόμενη

 


  
Την δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Ριτσώνας επισκέφθηκε σήμερα ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών, όπου και συναντήθηκε με τον Διοικητή της δομής κ. Γεώργιο Λέλο. Ο Βουλευτής Ευβοίας επισκέφτηκε όλους τους χώρους φιλοξενίας και το ιατρείο όπου και διαπίστωσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Επισημαίνεται, ότι η δομή φιλοξενίας Ριτσώνας, η μεγαλύτερη στην ενδοχώρα, έχει χωρητικότητα 2950 ατόμων και αυτήν την στιγμή διαβιούν εκεί 2650 άτομα.  

«Εδώ και ένα περίπου χρόνο που έχει αναλάβει την διοίκηση της δομής ο κ. Λέλος παρατηρείται σημαντική πρόοδος στις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Με την προηγούμενη κατάσταση δρούσαν ανεξέλεγκτα κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν τους φιλοξενούμενους», σημείωσε ο κ. Ζεμπίλης.  

     Ο Βουλευτής Ευβοίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ριτσώνα μετατρέπεται σε ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Όπως ανέφερε, «η μετατροπή της Ριτσώνας σε ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας εγγυάται την ασφάλεια όλων, προσφύγων και ντόπιου πληθυσμού, ενώ παράλληλα θωρακίζει την υγεία όλων εν καιρώ πανδημίας και εξασφαλίζει στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά τα δικαιούνται».     

Ο Θανάσης Ζεμπίλης, με την υπ.αριθμ.:2752/16.12.2020 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, είχε ζητήσει ανάμεσα σε άλλα, την άμεση μετατροπή της ανοιχτής δομής Ριτσώνας σε ελεγχόμενη δομή, όπου θα υπάρχουν χώροι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και θα παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους πραγματικά το δικαιούνται.  

«Οι κακές συνθήκες που επικρατούσαν στα ΚΥΤ και τις δομές φιλοξενίας της χώρας σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Με την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η χώρα μας απαντά με τρόπο αποτελεσματικό και σύγχρονο, σεβόμενη τις διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μία τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση», συμπλήρωσε ο κ. Ζεμπίλης.    

Επίσης, ο Βουλευτής Ευβοίας ενημερώθηκε από τον διοικητή της δομής για την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης των διαμενόντων στην δομή, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η υλοποίηση του προγράμματος «Ελευθερία» θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. «Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός των φιλοξενούμενων και του προσωπικού, ώστε να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας.    

Ακόμη, ο Βουλευτής Ευβοίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ασυνόδευτα παιδιά και τις μονογονεϊκές οικογένειες που ζουν στη δομή. Στη Ριτσώνα υπάρχουν αυτήν την στιγμή 30 ασυνόδευτα παιδιά. «Είναι σημαντικό να παράσχουμε την απαραίτητη μέριμνα και φροντίδα στους συγκεκριμένους γονείς και στα ασυνόδευτα ανήλικα, ώστε να νιώσουν προστασία και θαλπωρή», ανέφερε ο κ. Ζεμπίλης.     

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης δεσμεύτηκε να παρακολουθεί από κοντά την πορεία υλοποίησης του έργου και ζήτησε να λαμβάνει συχνά ενημέρωση για τις ανάγκες και τα προβλήματα που ανακύπτουν στην δομή.       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου