Επιστολή Γ. Σαρακιώτη προς Διοικητή του ΕΛ.Γ.Α. για την ακαρπία των ελαιόδεντρων στη Φθιώτιδα



Επιστολή προς τον Διοικητή του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο απέστειλε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, ζητώντας του να εξετάσει το ενδεχόμενο της ένταξης της Φθιώτιδας σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ), προκειμένου να υποστηριχθεί ουσιαστικά η προσπάθεια ανάκαμψης των ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας και της Λοκρίδας, των οποίων οι καλλιέργειες και ως εκ τούτου το εισόδημα, πλήττονται σημαντικά και εξαιτίας της ακαρπίας των ελαιόδεντρων. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:


«Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας αποτελούν ένα μέρος του πρωτογενή τομέα το οποίο έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία δύο (2) έτη. Πέραν του γεγονότος των ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και του δυσμενούς αντικτύπου της πανδημικής κρίσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εναλλαγής της θερμοκρασίας και της μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες και επηρέασαν επί τα χείρω την παραγωγή τους, προκαλώντας το πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την περιορισμένη υποστήριξη της Πολιτείας προς τους ελαιοπαραγωγούς διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για τους αγρότες της Φθιώτιδας, οι οποίοι και ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας και της Λοκρίδας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προσπάθεια ανάκαμψης των καλλιεργειών τους. Εξαιτίας των ανωτέρω και των ήδη καταγεγραμμένων αρνητικών επιπτώσεων στο τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή και εθνική οικονομία, παρακαλώ όπως εξετάσετε την ένταξη των περιοχών, στις οποίες παρατηρείται ήδη το πρόβλημα της ακαρπίας, σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, προκειμένου έτσι να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής ζημίας και να επιδειχθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη προς εκείνους από μεριάς της Πολιτείας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου