Θ. Ζεμπίλης: Καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους από ΕΛΓΑΈχει ήδη καταβληθεί το 70% του ποσού των αποζημιώσεων που αφορά το ζωικό κεφάλαιο και τα μελισσοσμήνη και γίνονται προσπάθειες να καταβληθούν το συντομότερο και οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης σε ραδιοφωνική συνέντευξη χθες στο Ράδιο Ιστιαία 100,4 και στο δημοσιογράφο Γιάννη Τσελίκα. Ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι «σίγουρα υπάρχουν αρρυθμίες, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγικών ομάδων για τις φωτιές τρέχουν γρηγορότερα σε σχέση με προηγούμενες φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές του 2018 δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, ενώ για την περίπτωση της φετινής πυρκαγιάς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι διαδικασίες τρέχουν με πρωτόγνωρο ρυθμό για τα ελληνικά δεδομένα». Ο Θανάσης Ζεμπίλης συμπλήρωσε ότι «οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι έχουν ήδη λάβει το 70% της αποζημίωσης και το 2022 θα πάρουν και το υπόλοιπο 30%. Γενικά, θα προηγηθούν οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο και ακολούθως για το φυτικό. Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι βάσει Κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις καταβάλλονται τον επόμενο χρόνο της ζημίας. Ωστόσο, κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά και κανονιστικά εμπόδια, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να λάβουν το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό». 

Στη συνέχεια, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΝ.Π.Ε. να επιλέξει τα Λουτρά Αιδηψού για το διήμερο Τακτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής είπε ότι «η επιλογή της Βόρειας Εύβοιας για την διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε. μόνο τυχαία δεν είναι. Αντιθέτως, υπάρχει υψηλός συμβολισμός πίσω από αυτήν την επιλογή. Ο συμβολισμός μάλιστα είναι διττός: αφενός, η Πολιτεία και οι ενώσεις της αυτοδιοίκησης επιδιώκουν να δηλώσουν την παρουσία τους και την έμπρακτη στήριξη στην Βόρεια Εύβοια, που δοκιμάστηκε από μία πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή και αφετέρου, η επιλογή της θεματολογίας για την κλιματική κρίση υποδηλώνει ότι η περιοχή αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση ενός ευάλωτου μεσογειακού οικοσυστήματος, που πλήττεται από φυσικές καταστροφές όπως μεγάλες πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες. Η πρόσφατη φυσική καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας, λοιπόν, σηματοδοτεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και οφείλουμε να δράσουμε με τρόπο πειστικό και άμεσο -τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό- προκειμένου να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».  

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η κλιματική αλλαγή ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου για την φωτιά του Αυγούστου, ο Βουλευτής Ευβοίας απάντησε ευθέως ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που αποτελούν μία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ήταν ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για την καταστροφή. «Υπήρξε, βέβαια, και αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Άλλωστε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι υπήρξαν λάθη. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι λόγω λαθών προέκυψε η αναζωπύρωση της φωτιάς στην Πάρνηθα, κάτι που οδήγησε σε πολυδιάσπαση των δυνάμεων κατάσβεσης», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Η κλιματική αλλαγή, βέβαια, παύει να αποτελεί άλλοθι, από την στιγμή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι γιατί θα καλούμαστε συχνά να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Να δώσουμε βάρος στην πρόληψη, να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς καταστολής και να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να είναι ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», συμπλήρωσε ο Βουλευτής.              

Αναφορικά με την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά. Μέχρι πρότινος, υπήρχε γκρίνια γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι. Πλέον, υπάρχει προβληματισμός για το αν ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να απορροφήσει όλους αυτούς τους πόρους. Και πέρα από το ΕΣΠΑ, έχουμε και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τεράστια ποσά που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στον μετασχηματισμό του Κράτους και της περιφέρειας. Σημαντικοί πόροι, που αν χρησιμοποιηθούν ορθολογικά, μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην κλιματική κρίση, η οποία από τη μία μεριά πλήττει περισσότερο συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και από την άλλη απειλεί με υποβάθμιση την ποιότητα ζωής των πολιτών».   

Τέλος, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης στην Δημοτική Ενότητα Λιχάδας και στη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει το έργο για την μεταφορά του νερού στους οικισμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου