Ο Γιάννης Σαρακιώτης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


Σήμερα περίπου
1 στις 3 γυναίκες γίνεται αποδέκτης μορφών βίας. Πρόσφατα, ανάμεσα στα μηνύματα που απέστειλε προς τη διεθνή κοινότητα ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους έκανε λόγο μια «τρομακτική εικόνα» ανεξέλεγκτων επιπέδων βίας κατά των γυναικών. Και στη χώρα μας δυστυχώς, έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη περιστατικά βίας, διότι πριν από τις δυσάρεστες διαπιστώσεις δεν επιδείχθηκε η δέουσα προσοχή και μέριμνα για τις κρυφές μικρές ιστορίες που προηγήθηκαν.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προκύπτει η αναγκαιότητα για μια συνεπή και ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να μη θρηνήσουμε εκ νέου για μια μελλοντική απώλεια ή για μη χρειαστεί να καταδικάσουμε ένα ακόμη βίαιο περιστατικό. Οφείλουμε ως Πολιτεία να μεριμνήσουμε για τη βέλτιστη δυνατή πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες στήριξης, με αύξηση των δομών, των ειδικών επιστημόνων και των μέτρων υποστήριξης και με χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό μέσα από εθνικούς πόρους και αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, υφίσταται η αναγκαιότητα για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την οικοδόμηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορούν να διαφύγουν από μια βλαπτική ή κακοποιητική κατάσταση. Ο σεβασμός προς τη γυναικεία υπόσταση και το ρόλο, που αυτή διαδραματίζει, συνιστά πρωτίστως θέμα παιδείας. Είναι θέμα καλλιέργειας της κατάλληλης συλλογικής κουλτούρας, μέσα από την οικογένεια, μέσα από το σχολείο και άλλες κρίσιμες λειτουργίες και δομές της κοινωνικής ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου