Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η απονομή του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομο Β’



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα της 20ετούς επετείου από την εκλογή του ως Μητροπολίτης της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αποφασίστηκε ομόφωνα η απονομή του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομο Β’.

Η εκδήλωση απονομής του Χρυσού Κλειδιού στον Σεβασμιώτατο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ημέρα της Ενθρόνισής του.

Στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναφέρθηκε αναλυτικά στο πολύ μεγάλο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Σεβασμιωτάτου, καθώς και στην προσφορά του στον Δήμο Χαλκιδέων, καθ’ όλη τη διάρκεια της Αρχιερατείας του. 

Ακολουθεί η εισήγηση της Δημάρχου, αναφερόμενη στην προσφορά του Σεβασμιωτάτου στον Δήμο Χαλκιδέων: 

«Επί Αρχιερατείας του έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στον Δήμο μας:

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, με πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ειδικότητα απαραίτητη για την ιεράρχιση των αναγκών και την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες που καταφεύγουν σε αυτό, μέρη του οποίου αποτελούν δεκαέξι (16) Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία στον Δήμο Χαλκιδέων, όπου καθημερινά, στα ονομαζόμενα Σπίτια Γαλήνης, λαμβάνουν 730 συμπολίτες μας φαγητό. Παράλληλα, μόνο για το έτος που πέρασε, έχουν συγκεντρωθεί από εθελοντές αιμοδότες 550 μονάδες αίματος, οι οποίες έχουν προσφερθεί αντιστοίχως σε ασθενείς που τις είχαν ανάγκη. Από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο μόνο κατά το τελευταίο έτος, διατέθηκε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς το ποσό των 1.756.643,09 ευρώ.

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων, που εδρεύει στην οδό Φαβιέρου 46, στη Χαλκίδα, για τη στήριξη οικονομικά αδυνάτων ανθρώπων, η οποία μόνο κατά το τελευταίο έτος βοήθησε 2.282 οικογένειες, προσφέροντας συνολικά 29.772 είδη τροφίμων και 1.340 κιλά λάδι.

Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Ιατρείο, που εδρεύουν στην οδό Μεσσαπίων 10, στη Χαλκίδα, όπου παρέχεται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φάρμακα σε 120 ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.  

Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ), στην περιοχή της Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη, έχοντας παράρτημα και στην Ιστιαία, για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών, ιδιαιτέρως των μονογονεικών, και των θυμάτων οικογενειακής βίας, ενηλίκων και παιδιών. Στις δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνονται βιωματικές ομάδες συμβουλευτικής γονέων και ζευγαριών, δραστηριότητες κοινής δημιουργικής απασχόλησης γονέων και παιδιών, θεατρικές ομάδες, επικοινωνία με σχολεία για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εφήβων για την αξία του θεσμού της οικογένειας, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, ραδιοφωνικές εκπομπές που αφορούν στην οικογένεια και το παιδί στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, ομάδες εθελοντικής διακονίας μοναχικών ασθενών, πάντα δωρεάν και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες. 

Σχολές Γονέων στη Χαλκίδα, αλλά και στην Ιστιαία, το Μαντούδι και σε όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου αναπτύσσονται από τους ειδικούς θέματα σχετικά με το θεσμό της οικογένειας και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους στις Ροβιές Ευβοίας, όπου κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν 780 παιδιά σε έξι χρονικές περιόδους. Στο τέλος του καλοκαιριού συνήθως φιλοξενούνται εκεί παιδιά με αναπηρίες και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου φιλοξενούνται εκεί σε συνεννόηση με το ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος» σαράντα (40) ουσιοεξαρτώμενοι νέοι. 

Είκοσι δύο (22) ενοριακά κέντρα νεότητας στον Δήμο Χαλκιδέων, για την επικοινωνία και τη στήριξη των νέων ανθρώπων. 

Ειδικά για την υποστήριξη των ατόμων με εξαρτήσεις από ουσίες με την ιδιαίτερη αρωγή και μέριμνα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, λειτουργεί στη Χαλκίδα το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Νομού Ευβοίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του τον Αρχιμανδίτη Χρυσόστομο Καλύβα. 

Τηλεφωνική γραμμή 24ωρης επικοινωνίας για την πρόληψη των αυτοκτονιών. 

Σχολή εκμάθησης νοηματικής γλώσσας, η πρώτη στην Ελλάδα, με υπεύθυνο τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη.

Το Επικοινωνιακό, Μορφωτικό, Ιεραποστολικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου», όπου λειτουργεί το Ραδιόφωνο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και εκδίδονται βιβλία και ημερολόγια. Το Ίδρυμα αυτό που στεγάζεται στο Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, πρόκειται να μεταφερθεί στο νεόδμητο κτίριο της περιοχής του Τάγματος Πεζοναυτών, στη Χαλκίδα.

Βιβλιοθήκη στο όνομα του «Αγίου Θεοφύλακτου Αχρίδος του Χαλκιδέως» που επίσης στεγάζεται στο Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως και πρόκειται να μεταφερθεί στο νεόδμητο κτίριο της περιοχής του Τάγματος Πεζοναυτών, στη Χαλκίδα.

Βιβλιοπωλείο το οποίο βρίσκεται στην οδό Αβάντων στη Χαλκίδα, τα όποια κέρδη του οποίου, ενισχύουν το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,

υποστηρίζει και συνεχίζει τη λειτουργία του Γηροκομείου και του Ορφανοτροφείου Αρρένων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπου βρίσκουν στέγη και διαρκή φροντίδα 50 υπερήλικες και 7 ορφανά παιδιά. 

Βρίσκεται αδιαλείπτως κοντά στους ασθενείς του Νοσοκομείου Χαλκίδας και στους τροφίμους του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας, πραγματοποιώντας Θείες Λειτουργίες, Ακολουθίες και Ιερά Μυστήρια Μεταφέρει ο ίδιος εκεί κάθε χρόνο το Αναστάσιμο Φως. Στηρίζει  ασθενείς και κρατούμενους με την πατρική του αρωγή. 

Βρίσκεται κοντά στους μαθητές, ερχόμενος σε επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, επισκεπτόμενος σχολεία όλων των βαθμίδων, πραγματοποιώντας συχνά Θείες Λειτουργίες εντός των σχολικών συγκροτημάτων, ενώ κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους πραγματοποιεί Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων. Παράλληλα κάθε έτος επιβραβεύει με ειδικές διακρίσεις τους επιτυχόντες στις Πανεπιστημιακές Σχολές. Σημαντική επίσης είναι και η παροχή υποτροφιών για σπουδές σε οικονομικά αδυνάτους φοιτητές, μέσω του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στην  ανακαίνιση Ιερών Ναών και των εγκαινιασμό πολλών Ενοριών, αλλά και στην αναβάθμιση της κτιριακής μας κληρονομιάς, με την παράλληλη ενίσχυση της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας

Με δική του πρωτοβουλία και μέριμνα εκπονήθηκαν  οι μελέτες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποτελεί μνημείο μέγιστης ιστορικής σημασίας, καθώς και η μελέτη για την κατασκευή του Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς μας Μητροπόλεως στην Χαλκίδα, στην περιοχή του Τάγματος Πεζοναυτών.

Μετέφερε την Επισκοπική έδρα και τα Γραφεία της Μητροπόλεως στο ανακαινισμένο πρώην Οικοτροφείο Αρρένων, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα.

Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης δηλώνει δυναμικό παρών σε κάθε μεγάλο ζήτημα για τον Δήμο μας, εκφράζοντας ξεκάθαρη και ουσιαστική θέση, προωθώντας τα δίκαια συμφέροντα κάθε πόλης και χωριού μας. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η έμπρακτη στήριξή μας στις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου του 2020, όπως επίσης και η διαρκής προσπάθειά του για τον περιορισμό της διάδοσης της κορονοιού, παρακινώντας συνεχώς το ποίμνιό του να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και φροντίζοντας για την σύμφωνα με τα μέτρα αυτά εύρυθμη λειτουργία των Ιερών Ναών.».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Δήμαρχος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο  να αποφασίσει την απονομή στον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο Β΄, της ανώτερης  τιμητικής διάκρισης του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου