Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προς τουρκικό ερευνητικό σκάφος: Είστε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» πλέει στην περιοχή, είναι στα 60 χιλιόμετρα από το Oruc Reis και πλησιάζει, όπως έλεγαν πριν από λίγο οι πληροφορίες από το Πεντάγωνο.
Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» πλέει στην περιοχή και όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πεντάγωνο είναι σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Oruc Reis.
Οι ίδιος πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στο Oruc Reis είναι τα συνοδευτικά πλοία «Αταμάν» και «Τσενκιζ», αλλά όχι πολεμικά πλοία.
Η ελληνική φρεγάτα ξεκίνησε να στέλνει επαναλαμβανόμενα μηνύματα μέσω ασυρμάτου στο Oruc Reis ότι πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συναγερμός στο Πεντάγωνο

Ο συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς το ORUC REIS, τουρκικό ερευνητικό σκάφος, έπλεε σε ελληνικά ύδατα. Άμεσα, η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν για να κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει γίνει η παραβίαση.
Η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκριπίδα αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, ενώ ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί το Oruc Reis πιθανώς βρέθηκε σ΄ αυτή την περιοχή λόγω καιρικών συνθηκών, που δεν είναι καλές. Δεν έχει «ρίξει» καλώδια, ούτε έχει ενεργοποιημένες συσκευές.
Το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού, καθώς και τη στενή παρακολούθηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».
Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ από την Κάρπαθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου