Κορονοϊός - Ιαπωνία: Μοίρασαν 300.000 ελαττωματικές μάσκες σε εγκύους!

photo: pexels
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ιαπωνία, περίπου 300.000 προστατευτικές μάσκες από τον κορονοϊό που διανεμήθηκαν σε εγκύους ήταν ελαττωματικές.
Αναλυτικά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να διανείμει προστατευτικές υφασμάτινες μάσκες αμαυρώθηκαν από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες από τις μάσκες που έχουν μέχρι στιγμής διανεμηθεί είχαν πάνω τους μούχλα, λεκέδες ή έντομα.
Λίγες μόλις ημέρες αφού ξεκίνησε η διανομή σε κάθε νοικοκυριό με δύο πλενόμενες, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, συνολικού κόστους 430 εκατομμυρίων δολάριων, ξεκίνησαν οι καταγγελίες για λερωμένα ή ελατωμματικά προϊόντα, πολλές εκ των οποίων προέρχονταν από έγκυες που τις είχαν παραλάβει.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ελαττωματικών μασκών που έχουν διανεμηθεί σε έγκυες ανέρχεται σε 300.000--από τις 500.000 που έχουν διανεμηθεί συνολικά--όπως μετέδωσε ο δημόσιος σταθμός NHK. Οι μάσκες διανέμονται με σειρά προτεραιότητας με τις έγκυες και τους οίκους ευγηρίας να προηγούνται, παρότι και οικογένειες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν μάσκες.
Το υπουργείο Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει, αλλά ο εκπρόσωπός του Κατσουνόμπου Κάτο είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι θα αξιολογηθεί η ασφάλεια των μασκών. "Είναι ύψιστης προτεραιότητας να εγγυηθούμε την ποιότητα των μασκών ώστε οι έγκυες να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν χωρίς ανησυχία", είπε. Η κυβέρνηση ζήτησε από πέντε εταιρείες να κατασκευάσουν τις μάσκες και αρχικά είχε ανακοινώσει ότι από αυτές οι τρεις και συγκεκριμένα οι Kowa Co Ltd, Matsuoka Corp και Ιtochu Corp, προμήθευαν με αυτές και εγκύους.
Την περασμένη εβδομάδα η Itochu ανακοίνωσε ότι ανακαλεί ορισμένες από τις μάσκες που δεν έχει διανείμει έπειτα από αναφορές για ελαττώματα, ενώ το ίδιο έπραξε και η Kowa, η οποία επιπλέον δήλωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα εργοστάσιά της. Η Matsuoka Corp δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η κυβέρνηση διακρίβωσε ότι μια ακόμη εταιρεία, η Yusebio, είχε προμηθεύσει εγκύους με μάσκες. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία, η οποία βρίσκεται στην νομαρχία της Φουκουσίμα, συνήθως εισάγει ρινίσματα ξύλου για χρήση στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και απασχολεί πέντε υπαλλήλους. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία εισήγαγε έναν μεγάλο αριθμό μασκών, που αρχικά προορίζονταν για τοπική διάθεση, αλλά στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της ζήτησε να τις αγοράσει, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της εταιρείας στην εφημερίδα Asahi Shimbun.
Οι μάσκες είναι ένα δυσεύρετο προϊόν στην Ιαπωνία. Η Sharp Corp ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτημα να προμηθευτούν μάσκες και ότι ο αριθμός των διαθέσιμων μασκών ανέρχεται σε 40.000 κούτες. Την περασμένη εβδομάδα από την υπερβολική ζήτηση, η ιστοσελίδα μιας ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών "έπεσε" λίγο μετά που η εταιρεία ξεκίνησε να δέχεται παραγγελίες διαδικτυακά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου