Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει εισφορές σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Επιστρέφονται τα ποσά από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2019 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο e-ΕΦΚΑ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να πιστώσει στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων μη μισθωτών τα πιστωτικά υπόλοιπα που προκύπτουν μετά τον συμψηφισμό εφόσον έχουν επιλέξει συμψηφισμό.

Συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν:

  • 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα,

  • 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.

  • 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17€, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά μέσα στον μήνα στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν μέχρι 30/11/2020 επέλεξαν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο έχει δοθεί παράταση 5 μηνών στην καταβολή των χρεών των μη μισθωτών (επαγγελματιών και αγροτών), όπως αυτά προκύπτουν από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019. Έτσι θα καταβληθούν σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021. Δηλαδή θα εξοφληθούν στο διάστημα Μαρτίου - Ιουλίου 2021.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η.3.2021.

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων. Εάν η μηνιαία δόση οφειλής δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

Αν το ποσόν ήταν κάτω από 50 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, ενώ το κουμπί συμψηφισμού είναι απενεργοποιημένο. 

Αν το ποσόν ήταν άνω των 50 ευρώ, εφόσον δεν επιλέξουν συμψηφισμό και χωρίς να κάνουν κάτι άλλο, το ποσόν θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου 2020 στον λογαριασμό των ασφαλισμένων.

Προϋπόθεση επιστροφής του πιστωτικού είναι να μην υπάρχει οφειλή από εισφορές 2020 καθώς και μη ρυθμισμένη οφειλή στο ΚΕΑΟ. Αν υπάρχει τέτοια οφειλή, παρακρατείται το πιστωτικό μέχρι την εξόφληση του χρέους και επιστρέφεται τυχόν υπόλοιπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου