Γιώργος Μουλκιώτης: «Αναγκαία και επιβεβλημένη η παράταση των 120 δόσεων προς τα ταμεία, για αγρότες, αυταποσχαλούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες»


 


Ο βουλευτής Βοιωτίας, Τομεάρχης Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων  Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά ως αναγκαία και επιβεβλημένη την παράταση προθεσμίας για τις 120 δόσεις προς τα ταμεία.


Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, με τον ν. 4611/2019 δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να ρυθμίσουν σε έως και 120 δόσεις τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρέχοντας ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι εν μέσω της βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας είδαν τον επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται πλήρως και να αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Επιπλέον, τονίζεται ότι η διαδικασία υπαγωγής των ασφαλισμένων στον ν. 4611/2019, περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί) και το δεύτερο στάδιο στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης του δεύτερου σταδίου, εκτείνεται σήμερα έως την 30/4/2021, μετά την παράταση που δόθηκε με τον ν. 4756/2020.


Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σήμερα, λίγες μόνο μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση των αιτήσεων με ευθύνη του Δημοσίου, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε απόγνωση. 


Κατόπιν αυτών, ζητείται από το αρμόδιο Υπουργό να δοθεί παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, εξαιτίας του άμεσου κινδύνου πολίτες να μείνουν εκτός ρύθμισης, με ευθύνη του Δημοσίου. 


Επιπλέον, ερωτάται, αν με δεδομένα τα αλυσιδωτά προβλήματα που οι συνθήκες της πανδημίας έχουν προκαλέσει στην οικονομία, θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ρύθμιση 120 τουλάχιστον δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, με περίοδο χάριτος 6 μηνών στην καταβολή των δόσεων, καθώς και για 30% «κούρεμα» υποχρεώσεων και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων με την συνεπή εκπλήρωση της ρύθμισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου